Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

Vsebina

Podatki o Zaplani

Rekreacija

Rože na Zaplani

Podnebje na Zaplani

Padavin je na Zaplani razmeroma veliko, saj pade okoli 1800mm (l/m2) dežja na leto. Večina padavin pade v jesenskih mesecih (submediteranski padavinski režim). Zaradi velike količine dežja, velikega števila neviht poleti in močne jutranje rose (na Spodnji Zaplani) se suša navadno ne pojavlja. Toča na Zaplani ni pogosta, saj se zelo redko pojavlja.

Megla


V oblake zavita Ulovka - pogled z zgornje Zaplane
 
Isto pobočje ob lepem vremenu

V slabem vremenu in ob severovzhodnem vetru je Zaplana pogosto zavita v nizke oblake (takrat rečemo, da smo v oblakih). Ta vrsta megle (gre za pobočno meglo, ki nastane z narivanjem vlažnega zraka ob pobočje in se pri tem ohlaja) se pojavlja nad 520m nadmorske višine in je v Logaški kotlini ni.

Zima in sneg


Aprilski sneg 2002

Zima 2001

Včasih so zime tako muhaste, da se zdi, kot da sneg ni značilen za Zaplano, spet drugič pa so zime zelo hude. Snega pade v primerjavi z Ljubljano precej več. Največja razlika se pojavlja spomladi, ko na Zaplani lahko pade še veliko snega, v Ljubljanski kotlini pa ne več. Sneg meseca aprila je na Zaplani reden pojav, v nasprotju z pričakovanji pa ga ne pade tako malo, pogosto ga je več 10cm, včasih tudi 60cm, kot se je to zgodilo aprila 1996. Prvi sneg lahko pade že oktobra. Značilne so ogromne količine snega v kratkem času (tudi do 1m snega v eni noči). Pogost pojav na Zaplani je žled, ki naredi mnogo škode.


©Martin Gustinčič, 2002

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če so vam slike na tej strani všeč in bi želeli imeti večjo sliko, nam pošljite sporočilo.