Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Raduha s planine Loka

Preko Durc proti Raduhi

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Pečino pod Malo Raduho

Pot proti Durcam v začetku sledi direktni poti proti vrhu Raduhe, ki se začne za planinsko kočo, že kmalu pa se od nje odcepi in zavije desno po travniku proti gozdnemu robu na vzhodnem delu planine. Na planini nas čaka tudi prvi strm vzpon po travnikih, nato pa pot zavije nazaj proti levi, v redek macesnov gozd, skozi katerega nadaljujemo z bolj položnim vzponom po prijetno razgibani stezici.

Že čez nekaj minut se spet znajdemo na travniku, pred nami se odpre prvi pogled na vrh Male Raduhe, pod katerim se bleščijo strme apnenčaste pečine. Pot nas preko skalnatega travnika pripelje skoraj pod pečine, nato pa se jim izogne po melišču na njihovi desni strani.

Precej velike (a na srečo zaobljene) skale na poti vas bodo spremljale ves čas sprehoda po južnih pobočjih Raduhe, zato so planinski čevlji skoraj obvezni. Na nekaterih mestih so skale tako gosto posejane, da je enostavneje skakljati s skale na skalo kot hoditi okoli njih po poti.

Na sredini melišča zavije pot spet v levo in nas preko strmega vzpona pripelje nad pečine, ki so nam zapirale pot. Na vrhu tega vzpona, ki se konča na položnih travnikih pod Durcami, se že splača ozreti okoli sebe – dvignili smo se že tako visoko, da se nam odpre pogled na hribe pod Raduho, jugovzhodno od nas pa boste opazili vrh Smrekovca in vrhove nad Mozirjem. Krajši sprehod preko travnikov nas pripelje do prevala Durce, od koder se prvič odpre tudi razgled na Peco ter na prepadne stene, ki se strmo spuščajo proti planini Grohot globoko pod nami. Severno od nas bi pričakovali tudi Olševo, a jo na tem mestu še vedno delno zakrivajo pobočja Raduhe.


Mala Raduha, pred njo
preval Durce

Pogled na planino
Grohot

Pod Malo Raduho

S prevala Durce se ozka stezica vzpne tik nad prepadnimi stenami (iz daljave je ta  vzpon prav grozljiv, saj izgleda kot da se vzpenjamo tik nad prepadom, v resnici pa je pot vedno vsaj nekaj varnih metrov oddaljena od prepadnega roba), nato pa začnemo po položni, a precej skalnati poti slediti pobočjem Male Raduhe. Kmalu za tem, ko pustimo vrh za Male Raduhe seboj, se začne steza spuščati in nas pripelje do križišča z direktno potjo na Veliko Raduho, od koder nas do samega vrha loči le še sedlo in zadnji vzpon.

Tisti, ki si želite v eni uri vzpeti na dva dvatisočaka, se lahko tik pred začetkom spusta odpravite po brezpotju desno navzgor – z malce spretnosti boste uspeli najti eno od poti, ki vas bo med ruševjem po travniku pripeljala do vrha.

Komentarji

Komentar (mirjam kopše, 2. 10. 2006)

Pot na Durce je dobro na novo markirana.Opis izleta je res odličen.Velika mama vas čaka! :D (1.10.2006)


Komentar (Gregor Kladnik, 8. 8. 2006)

Konec junija je bila cesta proti Snežni jami v precej slabem stanju, so jo tudi ravno obnavljali. Izlet je cudovit z lepimi razgledi od Durc dalje. Sem sledil napotkom s te strani in izlet krožno zaključil preko Pl. Arta - hvala za dober opis poti! :D lp, gregor


Ocena izleta: (rajko piko, 23. 2. 2006)

...Odličen opis poti in tudi sam izlet...Še veliko uspeha naprej...lp rajko :D


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.