Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Raduha s planine Loka

Planina Loka

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Kapelica na planini Loka

Planinska koča

Vzpon proti Raduhi (če smo bolj natančni, proti Veliki Raduhi, vzhodno od nje leži namreč še 30 metrov nižja Mala Raduha) bomo začeli pod planino Loka, na kateri leži tudi planinska koča. Do planine vas bo pripeljala gozdna cesta iz Struge, zaselka v zgornji Savinjski dolini.


Planina Loka

Do Struge se boste najenostavneje pripeljali po cesti, ki od odcepa Šentrupert na avtocesti Ljubljana – Maribor vodi proti Logarski dolini (glej tudi opis izleta na Okrešelj). Tisti, ki prihajate iz zahodne Slovenije in se raje vozite po ožjih, a bolj slikovitih cestah, se lahko odločite za pot preko Gornjega Grada (ali pa za še bolj avanturistično makadamsko cesto preko Kranjskega Raka). V obeh primerih boste nekaj kilometrov pred krajem Luče v Strugi opazili kažipot proti Snežni jami pod Raduho. Sledite kažipotu po ozki asfaltni cesti, ki v začetku sledi potoku Dupljenik, nato pa se po prvem vzponu razcepi. Na razcepu zavijete desno (smer Raduha / Snežna jama) na gozdno cesto, ki vas po 11 kilometrih pripelje do parkirišča pod planino Loka. S parkirišča do koče na Loki vas čaka približno 15 minut vzpona po prijetnem kolovozu med sončnimi travniki na planini.


Prvi vzpon

Pred kočo na Loki nas kažipoti usmerijo v tri smeri – markirane poti vodijo proti Snežni jami, vrhu Raduhe in prevalu Durce. Direktna pot proti vrhu Raduhe je najkrajša (zato boste na njej srečali tudi največ ljudi), a tudi najmanj slikovita ... kot še marsikje v slovenskih hribih zato večina planincev med svojim jurišem proti vrhu zgreši lepote okoli sebe. Obljudenost poti zanimivo odslikujejo tudi markacije – direktna pot proti vrhu je označena s svežimi, bleščečimi markacijami, medtem ko na poti proti Durcam komaj opazimo kakšen obledel rdečkast krogec. A brez skrbi – pot je v kopnih razmerah dobro vidna, ključna mesta pa so tudi dobro označena.

Komentarji

Komentar (mirjam kopše, 2. 10. 2006)

Pot na Durce je dobro na novo markirana.Opis izleta je res odličen.Velika mama vas čaka! :D (1.10.2006)


Komentar (Gregor Kladnik, 8. 8. 2006)

Konec junija je bila cesta proti Snežni jami v precej slabem stanju, so jo tudi ravno obnavljali. Izlet je cudovit z lepimi razgledi od Durc dalje. Sem sledil napotkom s te strani in izlet krožno zaključil preko Pl. Arta - hvala za dober opis poti! :D lp, gregor


Ocena izleta: (rajko piko, 23. 2. 2006)

...Odličen opis poti in tudi sam izlet...Še veliko uspeha naprej...lp rajko :D


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.