Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Lačna iz Gračišča

Kratek opis poti

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Cerkev sv.
Miklavža

Do Gračišča vas pripelje glavna cesta proti mejnemu prehodu Mlini. Avtocesto Ljubljana–Koper zapustite na izvozu Črni Kal, na naslednjih razcepih pa zavijete najprej proti Kopru, nato pa na koncu črnokalskega klanca proti Buzetu. Cesta se iz doline Rižane hitro vzpne do Kubeda, Gračišče pa je naslednja vas na vaši poti, približno dva kilometra za Kubedom.

Z glavne ceste zavijete v vas. Ob koncu tedna lahko parkirate pred šolo na začetku naselja, nekaj malega prostora pa je tudi okoli cerkve sv. Miklavža.

Z avtom ne rinite dlje od cerkve. Čeprav prijazni domačini zagotavljajo, da bodo že našli kakšen prostorček za vas, boste na ozkih ulicah stare istrske vasi le v napoto.


Pogled na Gračišče

Travniki pod vrhom

Če ne boste takoj opazili markacij, se odpravite proti cerkvi (zvonika res ne morete zgrešiti), nato pa po (najbolj desni) asfaltni cesti ob robu vasi proti severu. Za prvimi hišami vas bo lesen kažipot usmeril v desno na ozko stezo, ki se začne hitro dvigati skozi gozd.

Krajši vzpon vas bo iz gozda pripeljal na razgledna skalnata pobočja, kjer najbolj utrujene čaka klopca, s katere boste lahko nemoteno uživali v razgledu na gričevje slovenske Istre, ljubitelje rastlin pa bodo nedvomno bolj pritegnile neznanske preproge žajblja, med katerimi se vzpnete do kolovoza, speljanega tik pod grebenom Lačne.

Na kolovozu vas kažipot pošlje v desno, po slabih dvesto metrih pa zavijete levo čez travnik do vrha Lačne (že od daleč boste opazili visok razgledni stolp).

Komentarji

Komentar (Marvin Marvi, 7. 2. 2008)

v tistem koncu je več podobno čudovitih "kvatebrižnih" polj. niti Vogonov nisem srečal.


Komentar (Andreja Erdlen, 1. 1. 2008)

Če se sprehajate po pobočju Lačne, priporočam, da nadaljujete do Kroga in Orlovega gnezda ter zaključite v Sočergi, najbolje v gostilni Sočerga. Gospod Milan vam bo postregel s fuži ali pa odlično enolončnico. Če iščete luksuzno opremo - ne pojdite tja. Če pa iščete prijazno gostilno s še bolj prijazno postrežbo in okusno hrano na svežih prtih - oglasite se tam, ne boste razočarani. Mi tudi nismo bili!!!


Komentar (simona dernulc, 6. 3. 2007)

Jaz pa za podaljšanje izleta priporočam označeno pot Rižana - Kubed. Sicer poteka po gozdu, ampak tu pa tam se oprejo lepi razgledi na Kraški rob. V eno smer boste porabili 1h 45'. Po poti pa vas bodo "božale" tudi bodeče lobodike. Pot se zaključi pri taboru (cerkvi sv. Florjana), od tod pa se je mogoče po stopnicah spustiti v vas in nadaljevati po poti, ki je opisana na tej strani.

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.