Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Kum iz Zidanega Mosta

Kratek opis poti

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Zidani most

Ročna nihajka

Če začnemo izlet z železniške postaje Zidani Most, nas najprej čaka približno 20 minut hoje po cesti proti Hrastniku, dokler ne pridemo do ročne nihajke. Ta je v neposredni bližini prehoda ceste čez železnico, tako da jo je skoraj nemogoče zgrešiti. Čez Savo lahko prenese 2 osebi hkrati. Na obeh bregovih je vrtljiva ročica, s pomočjo katere nihajko spravimo na drugi breg. Če je planinec sam, se lahko z nekaj truda tudi sam spravi čez, tako da najprej potegne nihajko k sebi, skoči vanjo, pusti, da sama pride do sredine, in se potem s pomočjo jeklene vrvi na drugi strani sam ročno potegne do drugega brega (preizkušeno brez večjih težav). Še enkrat poudarjam, da se nihajka uporablja na lastno odgovornost.

Nihajki se da izogniti, če parkiramo na južnem bregu Save. Do tukaj pripeljejo lokalne ceste iz Hrastnika in Radeč. Na tej strani je cesta malo niže kot nihajka, zato je potrebne nekaj pozornosti, da jo zagledamo. Opazimo jo tudi zaradi jeklenih vrvi, ki visijo čez Savo.


Zapuščen mlin v
Škratovi dolini

Zgornji del
Škratove doline

Od nihajke na južnem bregu nas pot vodi naravnost gor v globel pravokotno na Savo. Po dobrih 45 minutah vzpona pridemo do porušenih in zaraščenih hiš, ki so bile včasih mlini. Tukaj se dolina precej zravna in se začne Škratova dolina. Mirni in lepi Škratovi dolini sledimo skoraj uro in pol. Vmes teče del poti tudi po osamljeni makadamski cesti, zadnji del pa po travnikih. Na koncu doline pridemo do manjše asfaltne ceste. Tej sledimo nekaj sto metrov, dokler se ne znajdemo na trojnem križišču asfaltnih cest, kjer je pot na Kum označena naravnost (čez dvorišče bližnje kmetije) ali  pa desno po asfaltni cesti. Mi izberemo pot naravnost (čez dvorišče).

Po lepi ravni poti po dobrih 10 minutah pridemo pri kmetiji na makadamsko cesto. Tej sledimo nekaj 100 metrov do druge kmetije, kjer se makadamska cesta konča. Tukaj zaradi nejasnih označb lahko zaidemo. Treba je iti čez dvorišče kmetije in potem nad njo levo, nato pa nekaj metrov dol, na raven traktorski kolovoz, ki teče levo od kmetije. Po njem nadaljujemo nekaj 10 metrov, dokler drug kolovoz ne zavije desno zelo strmo hrib – po tem gremo tudi mi (tukaj je pot že označena).

Na vrhu kolovoza pridemo do nove skupine kmetij, mimo katerih se držimo označb. Sledi še en krajši vzpon skozi gozd in dosežemo novo makadamsko cesto, po kateri se napotimo v levo mimo hiše. Kmalu pridemo do kapelice, kjer se z leve pridruži tudi markirana pot z Malega Kuma (iz Podkuma). Za zadnji vzpon na vrh potrebujemo še okoli 20 minut.

Komentarji

Komentar (alojz hriberšek, 13. 2. 2007)

najprej lep pozdrav kar v imenu P:D: Kum
PO opisu poti sem videl nekaj kritike na označbo poti.Pot po kateri ste vi hodili je zdaj
opuščena zaradi nesoglasja z lastnikom dela poti.Vendar jo nekateri še uporabljajo.Prava
pot je desna in je tudi prvotno markirana.Kasneje seje markirala ta "bližnjica".Za informacije
bi se lahko pozanimali na teletextu.Tam so številke kontaktnih oseb ali pa na moj GSM
041-430-825

Lep pozdrav načelnik markacistov Alojz Hriberšek


Komentar (Polde Bastič, 4. 2. 2007)

Kum, Kum, le pogum in videl boš, da je vrh najvišjega dimnika v Sloveniji - Te Trbovlje ( 360 m ), globoko pod teboj. V domu na Lontovžu (1000 m ) in na Kumu ( 1220 m ) vas prijazno postrežejo in prav radi se boste tja gor še večkrat podali. Če ste zamudili novoletni pohod na Kum, se tja gor podajte, ko bo leto na okoli, ali kadar koli. Spoznali boste, da je Slovenija res bolj žepna državica, kajti pogled s Kuma jo v vsej svoji veličini objame v enem samem nepozabnem trenutku. Uživajte lepote narave in prijaznost domačinov v Krajinskem parku Kum - Dobovec. Pa lep planinski pozdrav in obilo lepih vtisov! Polde


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.