Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Golica

S Planine pod Golico proti planinski koči

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Vzpon na Golico začnete na Planini pod Golico, ki leži visoko na južnih pobočjih Golice. Do te vasice vodi asfaltirana cesta z Jesenic:

  • Gorenjsko avtocesto zapustite na izvozu Hrušica (če izberete izvoz Lipce/Jesenice, vas čaka počasna vožnja skozi vse mesto) in zavijete desno proti Jesenicam.
  • Na Jesenicah pri tretjem semaforju zavijete levo proti Planini pod Golico. Če boste do tega križišča prišli s Hrušice, boste levo pred seboj morda opazili zaraščen kažipot, če se boste na Jesenice pripeljali iz kranjske smeri, pa vas prav tako čaka zaraščena planinska tabla.
  • Ozka asfaltna cesta proti Planini pod Golico se začne hitro strmo vzpenjati. Na vseh večjih križiščih vas čakajo (dobro vidni) kažipoti.
  • Na Planini pod Golico se držite desne ceste, ki se blago vzpenja. Sredi vasi je križišče s planinskimi kažipoti; tisti proti Golici vas usmeri desno. Po nekaj metrih boste na levi opazili Dom pod Golico, za njim pa veliko parkirišče. Tam lahko mirno parkirate.

Travniki okoli Fenca

Pred začetkom izleta si boste v maju verjetno ogledali okoliške travnike. Prve narcise se pojavijo že pred vasjo, travniki v vasi pa so polni nežnih kimajočih belih cvetov z rdeče obrobljenimi privenčki. 

Pot proti Golici vodi najprej skozi vas po asfaltni cesti; ta se takoj za vasjo spremeni v dobro vzdrževan makadam, ki vas po slabem kilometru pripelje do zaselka Betel. Tudi tam je manjše parkirišče, ki pa bo konec tedna verjetno zasedeno. Pred Betelom se lahko odločite, ali se boste na Golico povzpeli po krajši poti pod tovorno žičnico ali po precej daljši, a bolj položni čez planino Markljev rovt.

Če se boste odločili za krajšo možnost, zavijte levo na asfalt, ki se strmo dviga med hišami. Pred zadnjimi hišami vas markacije usmerijo desno in vas po nekaj minutah pripeljejo do Fenca, kjer se lahko tudi okrepčate. Za Fencem zavijete desno na dobro uhojeno pot čez travnik. Na tem travniku boste opazili kar precej narcis, pravo bogastvo pa vas čaka le nekaj metrov v levo – poiščite stezo, ki od markirane poti zavije levo na sosednji travnik.


Narcise na Planini pod Golico

Markacije vas kmalu povedejo v smrekov gozd, kjer se dobro uhojena steza najprej počasi dviga po precej mokrem pobočju, nato pa postane bolj strma in vas pripelje do makadamske ceste, nad katero je spodnja postaja tovorne žičnice. Planinska pot do Koče pod Golico se od tu vzpenja naprej proti desni, v levo pa se odcepi zelo zahtevna pot.

Komentarji

Komentar (ana brenkuš, 24. 1. 2010)

danes dne 24.01.2010 sva z maožem obiskala Golico, bilo je prečudovito sončno
vreme, škoda bi ga bili zamuditi


Komentar (Nevenka Logar, 21. 5. 2009)

HEiii Marko Tarman!

Tudi mene zanima kako je z narcisami?!!!?

V soboto ,torej 23.05, se odpravjamo gor! gremo pa točno po tejli trasi, kot je napisana tu spodaj!

Hvala za info!

No upam, da vidiš sporočilo in da nam sporočiš!

Hvala!

Nevenka


Komentar (Irina Irina, 9. 5. 2009)

Pozdravljen Marko,

glede na to, da si doma tik pod narcisami, povej so že v polnem razcvetu, ali pa še počakamo?.

Lep pozdrav.

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.