Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Čreta z Vranskega

Čreta

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Muhasta zima

Smrekov gozd
pod vrhom Črete

Kapelica pri
Podpečanu

 Gozdna cesta v začetku položno teče nad gozdom in nam tako ponuja razglede na Mrzli graben globoko pod nami, nato pa se za prvim potočkom, ki ga prečkamo, spremeni v kolovoz. Ta se začne precej bolj strmo vzpenjati in nas po desetih minutah pripelje do lepo vzdrževane Marijine kapelice in kmetije Podpečan, od koder se spet odpre razgled na Celjsko kotlino in Posavsko hribovje. Markacije nas od tod usmerijo na enakomerno dvigajoč se kolovoz, ki ga po nekaj sto metrih zapustimo in zavijemo desno navzgor na ozko stezico, ki se hitro vzpenja po pobočju med smrekami.

Po krajšem vzponu postane stezica precej bolj položna in nas skozi mogočen smrekov gozd pripelje do makadamske ceste, speljane po robu travnikov pod kmetijo Špan, od koder takoj zagledamo Dom na Čreti, za katerim se blešči cerkev sv. Marije.

V Domu na Čreti se lahko ob nedeljah od maja do septembra okrepčate, nato pa se vsekakor splača nadaljevati vzpon do grebena z baročno cerkvijo Matere Božje, od koder se odpre lep razgled na Zgornjo Savinjsko dolino. Do cerkve lahko kot telički stečete naravnost po travnikih navzgor, električni pastirji, s katerimi so prepredeni ti travniki, pa nam dajejo slutiti, da domačini takšnih domislic ne cenijo, zato se bo bolje držati markirane poti. Markacije nas vodijo od doma po kolovozu mimo kapelice in lepega križa, ob katerem boste zagledali naslednjo čudovito bodiko, do Špana, kjer se najprej prebijemo skozi žične prepreke, nato pa sledimo kažipotom proti sv. Joštu. Ti nas po gozdni cesti med travniki pripeljejo nazaj v smrekov gozd, po nekaj minutah vzpona pa do makadamske ceste, kjer zavijemo ostro desno in po nekaj minutah hoje pridemo do cilja, od koder se odpre čudovit pogled na Zgornjo Savinjsko dolino, Golte, Smrekovec in Kamniške Alpe v ozadju.


Dom na Čreti

Cerkev Matere Božje

Razgled na Golte

Cerkev sv. Katarine

Zima na Čreti

Po krajšem počitku si pred vrnitvijo v dolino oglejte še precej manjšo gotsko cerkvico sv. Katarine (od mesta, kjer ste med vzponom prišli do makadamske ceste, je oddaljena le 250 metrov), nato pa se lahko vrnete v dolino po poti, po kateri ste se povzpeli, ali pa se odločite za obisk sv. Jošta (kar bo krajši izlet spremenilo v celodnevno turo) ali za iskanje zanimivih nemarkiranih kolovozov proti Vranskemu.

Komentarji

Komentar (Matevž Zgaga, 9. 12. 2009)

Ne samo štruklji, tudi ajdovi žganci so bili božanski, tako dobrih ne pomnim. Skrivnost je v doma zmleti moki. Sicer izvrsten izlet, z Joštom se ga da povezat v "trikotnik", ki v povprečnem tempu in s pavzami vred ne bi smel trajati več kot 6 ur (pod pogojem, da se po E-6 izognete Tolstemu vrhu; "slovenska" pot gre namreč čezenj).


Komentar (Leo Kočevar, 25. 2. 2007)

Res je čudovita pot tudi poleti saj poteka bo bukovem gozdu.
Morda le opozorilo, koča je odprta vsako soboto in nedeljo poleti in pozimi, slovi pa po dobri hrani še posebaj štrukljih.
Pozdrav Leo


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.