Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Sveti Miklavž nad Vipavsko dolino

Iz Gradišča proti sv. Miklavžu

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Izlet začnete v Gradišču pri Vipavi (bolj natančno v zaselku Žgavska vas nad Gradiščem). Avtocesto, ki pelje po Vipavski dolini, zapustite na izvozu Vipava, zavijete desno proti Vipavi, nato pa takoj na začetku Vipave sledite kažipotu v Gradišče, ki vas po ozki stranski cesti pripelje nad Vipavsko klet. Na križišču z glavno cesto zavijete desno, nato pa sledite glavni cesti skozi Gradišče. Cesta se precej hitro vzpenja skozi naselje, dobrih sto metrov za zadnjimi hišami pa zavijete desno na prostrano parkirišče, kjer lahko brez skrbi pustite avto.


Strme skalnate stene Nanosa nad Gradiščem. Vrh na desni je Gradiška tura.

Sv. Miklavž

Pot po gozdu

Pred začetkom izleta si oglejte strme stene Nanosa, ki se dvigujejo nad vami, nato pa se odpravite naravnost proti njim po precej strmi poti, na katero vas usmerita kažipota za Nanos in Turo. Po krajšem vzponu se pot položi in vas pripelje do razcepa, kjer levi krak zavije na zahtevno plezalno pot proti Gradiški turi, desno pa položen kolovoz vodi proti sv. Miklavžu (na kažipotu piše seveda sv. Miklav). Naslednjih 20 minut vas razgiban kolovoz vodi po mešanem gozdu, v katerem prevladujejo borovci, opazili pa boste tudi neverjetno mnogo bršljana. Nato se pot malce spusti, na levo pa se odpre pogled na gladke skale, na katerih se urijo športni plezalci.

Sledi najbolj strm del poti, kjer morate v precej kratkem času premagati kakšnih 50 metrov višinske razlike. Za vzponom postaja kolovoz čedalje ožji in vedno bolj zaraščen, dokler se približno 400 metrov pred ciljem ne spremeni v ozko stezico (tu zapustite star kolovoz iz Razdrtega v Vipavo, ki je od tod naprej že popolnoma zapuščen). Čaka vas še en kratek vzpon, nato pa boste med drevjem že zagledali cerkvico, od katere vas loči le še dobrih 100 metrov malce bolj razgibane poti.


Pogled čez Vipavsko
dolino

Okoli cerkvice sv. Miklavža boste našli prijazne klopce, na katerih lahko med počivanjem uživate v miru in ptičjem petju; drevje, ki vam zastira pogled na Vipavsko dolino, vas hkrati ščiti pred hrupom, ki prihaja z avtoceste. Okolica je precej zaraščena, zato posebnih razgledov ne boste deležni, razen če se povzpnete na skale nad cerkvijo, še vedno pa boste med drevjem uzrli Podrago na drugi strani Vipavske doline.

V Gradišče se vrnete po poti, po kateri ste se povzpeli.

Komentarji

Komentar (alojz sasek, 11. 12. 2005)

Spoštovani urednik strani Zaplana - izleti !
Prezadovoljen sem z vašo ponudbo,ažurnostjo,dodanimi slikami,ki nasploh namigujejo na končno odločitev o izbranem izletu in še in še bi lahko našteval superlative.
Naj povem.Danes sem si z ženo po vaši ponudbi izbral izlet na Sveti Miklavž nad Vipavsko dolino.Odšla sva kar tako enkrat dopoldne z Gorenjskega konca.Najti po vaših namigih ni bilo težko.Ko pa sva prispela do zadnje točke -presenečenje- poln parkirni prostor.Kaj pa je sedaj to?Pot pod noge in točno po 45 min zagledava cerkvico in pred njo množica kakšnih prb. 150 ljudi.Beseda da besedo in domačini so povedali,da je v cerkvici maša in potem prihod Miklavža,ki bo obdaril otroke.Tak je običaj prvo nedeljo po 06.12.se pravi po Miklavžu.No ta je pa dobra,da sva imela srečo in ga zagledala okrog 14.00 Miklavž z vsemi spremljevalci parkelj,hudički,angelčki.Prav nepozabno prisrčno doživetje.Če bi bilo tudi to objavljeno na vaših straneh,sem prepričan,da bi bil obisk še večji in še več ljudi bi bilo zadovoljnih.
Še vnaprej vam želim mnogo uspeha.Alojz
©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.