Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Sveti Jošt z Vranskega

Vrnitev na Vransko

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Spočetka se vračamo po isti poti. V pol ure smo spet pri Pečeniku in takoj nato pri Tresku. Jeseni nas poleg močeradov zabavajo tudi veverice, ki hitijo znašati orehe za zimsko zalogo. Švigajo in repkajo, da je veselje. Po pol ure pridemo nad že znano lipo, pri kateri pa se ne spustimo levo na staro pot, ampak zavijemo desno po širokem markiranem kolovozu proti kraški jami Škadavnici na pobočju Medvedice (604 m). Pri prvem razcepu zavijemo levo in kolovoz se spremeni v travnato pot. V gozdu zašumi – ali ni to srnica? Čez minuto ali dve zavijemo levo po stezi navzgor v gozd. V treh minutah smo pri jami (PJP na skali pomeni Poštarska jamska pot), veliki kakih 30 m × 50 m × 10 m. Na stropu so ponekod majhni stalaktiti. Pred jamo je klopca. Od nje nas markacije prej kot v 5 minutah pripeljejo pod daljnovode na travnik, s katerega nas stezica spet odpelje v gozd.

Sveti Jeronim na Taboru

Čez 5 minut nas preseneti lep pogled na cerkev sv. Jeronima na Taboru (428 m). Od kapelice pod njo nas visoke stopnice popeljejo na obzidje, za katerim je cvetlični vrt, pod obzidjem pa zelenjavni vrt in skrbno pokošena trava. Pod kapelico vodi v gozd lepa široka kamnita pot, ki nas po 5 minutah pripelje na makadamsko cesto s pasom trave po sredini. Kratek čas nas vodi v desno, proč od Vranskega, potem pa zavije levo navzdol proti Praprečam (340 m). Začne se asfaltna cesta in ves čas lepo vidimo sv. Jeronima, ki prav kraljuje nad dolino. Z Vranskega se vidi od vsepovsod, da se le med hišami pokaže vrzel (tudi z avtoceste ga vidimo). Ob cesti, ki teče čez več mostičkov, so še vedno markacije. Čez 10 minut  pridemo na križišče, kjer zavijemo desno in gremo mimo ostankov graščine Podgrad. Na naslednjem križišču čez nadaljnjih 10 minut že zagledamo krajevno tablo Vransko.

Ob cesti je veliko zanimivih, lepih starih hiš, celo vil, pred šolo tabla naravoslovno-zgodovinske učne poti (nekaj postaj vidimo tudi na naši poti), muzej motociklov, gasilski muzej in Schwentnerjeva rojstna hiša. Neizogiben sklep: kraj si je treba natančneje ogledati (morda takrat, ko se podamo k sv. Joštu po krajši poti s prevala Lipa, tako da nam ostane čas še za Vransko). Po dobrih 10 minutah  smo spet pri avtu.

Komentarji

Ocena izleta: (andreja rejc, 18. 5. 2006)


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.