Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Sv. Duh in Križna gora nad Podkrajem

Podkraj

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Podkraj iz Križne gore

Izlet na sv. Duh in Križno goro začnete iz Podkraja, prijetne vasice ki leži ob stari rimski cesti iz Ljubljane proti Rimu v zgornjem delu doline Bele, kmalu za prevalom iz Logaškega polja proti Vipavski dolini. V Podkraj lahko pridete po vsaj dveh poteh:

  • Do Logatca se pripeljete po avtocesti, v Logatcu zavijete na staro magistralno cesto proti Kopru, nato pa v Kalcah sledite smeri Idrija/Tolmin, takoj za tem pa zavijete levo v smer Col/Podkraj (glej tudi popotni namig: Stara pošta na Hrušici).
  • V Vipavi ali Ajdovščini zavijete v smer Col, Podkraj je prva vas od Cola proti Logatcu.
  • Tisti, ki ljubite vožnjo po neznanih makadamskih cestah, lahko do Podkraja pridete tudi iz Bukovja, vasice tik pred Predjamskim gradom (glej: sv. Lovrenc nad Postojno).

Odcep proti sv. Duhu

Začetek poti

Ob cesti, ki pelje skozi Podkraj (če prihajate iz logaške smeri, tik pred tablo za konec Podkraja), vas čaka lep lesen kažipot, ki opozarja na začetek poti na Javornik (ta pot je tudi del Slovenske planinske transverzale), le nekaj metrov pred tem kažipotom pa lahko mirno pustite avto na parkirišču ob cesti. Le dobrih sto metrov poti vas loči od naslednjega kažipota, kjer se pot proti sv. Duhu in Križni gori odcepi od poti na Javornik.

Že na teh prvih travnikih boste tudi v zgodnji jeseni opazili vrsto travniških rož – najprej različne glavince, potem šentjanževko, plodove šipka, koprivasto zvončico, barvilno mačino in seveda jesenski podlesek.

Komentarji

Ocena izleta: (Ljubica Zemljak, 11. 6. 2006)

Prijeten izlet, ravno prav naporen, veliko cvetja (orlice, perunike in še in še...) in lep razgled s Križne gore na Vipavsko dolino in morje. V opisu omenjena šibka točka pri oznaki odcepa za Križno goro je očitno popravljena, saj so bila vsa razpotja dobro označena.
Ljubica Zemljak


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.