Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Andrej nad Zmincem

Vzpon iz Puštala

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Izlet začnete na koncu Puštala, vasi med Poljansko Soro in Hrastnico, tik ob Škofji Loki. V Škofjo Loko se boste verjetno pripeljali iz Ljubljane, Kranja ali Selške doline. Z glavne ceste zavijte proti Žirem. Po kratkem spustu, med katerim boste prečkali most čez Selško Soro, boste prišli na Spodnji trg, na koncu katerega zavijete levo proti Hrastnici.

Cesta s Spodnjega trga prečka most čez Poljansko Soro in vas takoj za njim pripelje v Puštal. Čez nekaj metrov spet zavijete desno proti Hrastnici, nato pa se dobrih 500 metrov pretikate po ozki cesti med hišami, dokler ne zagledate kažipota proti sv. Andreju, ki vas usmerja desno, na še ožjo cesto, ki se vzpenja med hišami. Tej cesti sledite do razcepa, kjer se asfalt spremeni v makadam. Ob razcepu stoji kozolec, kjer lahko brez skrbi pustite avto.


Začetek poti v Puštalu

Že med vožnjo skozi Puštal boste opazili prve markacije, markacija na kozolcu pa vas usmeri na levi kolovoz, ki se najprej zlagoma, nato pa vse bolj strmo dviga proti zadnji hiši pod gozdom. Pri hiši je ceste konec, markacija na jablani sredi travnika pa vam pove, da se bo treba povzpeti naravnost po strmem travniku. Po nekaj metrih vas na robu gozda pričaka opuščen kolovoz, ki se še vedno precej strmo dviga skozi pretežno bukov mešani gozd. Kolovoz postaja vse bolj zapuščen, zaraščen in zasut z listjem, zato vas markacije že kmalu pošljejo nekaj metrov v desno, na dobro uhojeno ozko stezico, ki sledi kolovozu, ga kmalu spet prečka in se priključi položni gozdni cesti.

Gozdni cesti sledite v desno do razcepa, kjer vas kar naenkrat čaka vsaj šest poti, na srečo pa tudi lično oblikovan kažipot in markacije. Te vas popeljejo na kolovoz, ki zavije z gozdne ceste levo v gozd in se začne spet nekoliko bolj strmo vzpenjati. Kmalu zagledate nad seboj gozdno cesto, kolovoz pa postaja vse ožji in zapuščen, dokler ne ostane od njega le še teže prehodna steza, ki vas kmalu pripelje do razcepa gozdnih cest (ko se boste vračali, bodite pozorni – markacija je ob spustu zelo slabo vidna). Hojo nadaljujete po cesti, ki se rahlo vzpenja naravnost mimo znamenja.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.