Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Slapovi pod Bohorjem

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

V strmih grapah na južnih pobočjih Bohorja boste našli vrsto nizkih, a zato nič manj lepih slapov. Lokalni turistični delavci so med njimi spletli celodnevno pot štirih slapov, ki zahteva kar precej vzdržljivosti (opis boste našli v planinskem vodniku Posavsko hribovje). Vsi drugi pa si lahko v slabih treh urah zmerne hoje ogledate dva od njih, pa še najdebelejšo trto v Sloveniji in zanimivo jamo.

Osnovni podatki

Zahtevnost

Skromno označena, večinoma položna pot.

Dostop

Na pot se odpravite iz doline Blanščice.

Dolžina

3 ure

Višina

480 m

Višinska razlika

200 m

Čas obiska

Privoščite si ga sredi aprila, ko bodo imeli potoki zadosti vode, ob cesti pa bodo cveteli temnoškrlatni telohi.

Priporočam

dobro nepremočljivo obutev (večkrat je treba prečkati potok) in planinske palice.

Zemljevid

Posavsko hribovje (Boč – Bohor), planinska karta 1 : 50.000

Literatura

Marjan Pergar: Posavsko hribovje, planinski vodnik, PZS 2004

Še en nasvet: če boste kliknili na katerokoli sliko, boste dobili večjo sliko v ločenem oknu.

Komentarji

Ocena izleta: (Barbara Gradič Oset, 10. 3. 2008)

Nama zelo lušten izlet, nekaj adrenalina po grapah in nnekaj zmerne hoje. Ravno prav za nedeljo


Ocena izleta: (franc petelinc, 17. 4. 2007)

Meni zelo prijeten izlet. Na pot se ne odpravite po deževju, ker je povsod polno vode in je pot zelo težko prehodna. Osebno v dobrih treh urah opravim izlet iz kraja Jablance (iz Senovega sledimo cesti za Bohor in po nekaj kilometrih zavijemo na asfaltirano cesto na levo - markacija peš pot na Bohor. Kmalu smo v kraju Jablance, kjer parkiramo na manjšem parkirišču). Nasproti parkirišča je tabla, ki nas usmeri levo navzdol proti slapu Bojanca. V 20 minutah smo pri turistični kmetiji Požun. Pred kmetijo nas smerokaz usmeri proti slapu. Ta del poti ni primeren po deževju. V 15 minutah smo pri slapu. Od slapa Pekel lahko nadaljujemo proti Ajdovim pečem in sledimo smerokaze za Bohor in slap Ubijavnik. Od slapa Ubijavnik, ki je od ceste Jablance - Puste Ložice oddaljena 10 min se dvignemo na kolovozno cesto proti partizanski bolnici. Najhitrejši vzpon na Bohor je po grebenski poti, ki se odcepi od kolovoza po 5 minutah na desno v hrib. Prvi del vzpona je kar strm - pot vodi mimo Kačje slince, kamor se lahko povzpnemo po zavarovani poti, ali po neprijetno strmi in zlizani varijanti. Preostali del do Doma na Bohorju je enostaven. Od doma je priporočljivo sestopiti po markirani poti na Jablance ( grebenska pot je manj primerna, kot markirana pot proti Srebotnem) Časi:
Jablance - slap Bojavnik 30min, slap Bojavnji - slap Pekel 30min, slap Pekel - slap Ubijavnik 40min, slap ubijavnik - Dom na Bohorju 40 min. Dom na Bohrju - Jablance 35 min.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.