Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Vrh Svetih treh kraljev iz Izgorij

Vrh Svetih treh kraljev

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Vrh je že blizu
Makadamska cesta (no, nekoliko boljši kolovoz), po kateri hodite, bo še nekaj metrov tekla po gozdu, nato pa vas bo pripeljala med sončne travnike, ki jih boste videli med drevesi ob poti. Zgodaj spomladi boste tukaj našli zelo zanimive rože – rumene cvetove pasje čebulice in vijoličaste cvetove petelinčkov, nekoliko više, na travnikih pod prvimi hišami, pa se bodo v soncu bleščali majhni rumeni cvetovi lopatic.

Še en krajši vzpon vas čaka do prvih hiš, kjer boste dobili tudi brezplačnega vodiča – domači pes se bo z veseljem sprehodil z vami do cerkve na vrhu, pa tudi naprej do planinske koče. Med hišami se začne makadamska cesta, ki jo kmalu spet zapustite in se prepustite markacijam, ki vas po kolovozu vodijo naravnost čez travnato pobočje mimo kapelice proti cerkvi, ki jo že vidite pred seboj na vrhu hriba. Tik pred cerkvijo boste prišli na asfaltno cesto, po kateri se povzpnete do cerkve na vrhu.

Spomladi vas pri kapelici čaka še eno presenečenje – čudovite narcise.

Po krajšem počitku, ki ste si ga vsekakor zaslužili, si poskusite ogledati cerkev, ki je bila nedavno lepo obnovljena – med tednom boste verjetno prišli samo do železne rešetke za vhodnimi vrati, a tudi skoznjo boste lahko občudovali njeno notranjost,  nato pa se prepustite razgledom, ki se vam ponujajo v vseh štirih smereh. Na jugozahodu boste videli Idrijsko hribovje, nekoliko naprej proti vzhodu Rovte in Zaplano z Ulovko, za Zaplano se ob lepem vremenu vidi Krim, še bolj vzhodno pa se začne Polhograjsko hribovje. Proti severu se odpira razgled na Goli vrh in greben Žirovskega vrha, severozahodno od vas pa ležijo vrhovi Škofjeloškega hribovja.


Planinska koča

Za konec tedna se splača po počitku v bližini cerkve odpraviti še do bližnje planinske koče – nekaj metrov hoje po asfaltni cesti vas bo pripeljalo do kolovoza, ki se odcepi levo po travnatem pobočju in vas po krajšem spustu pripelje do koče. Med spustom boste na gozdnem robu nekaj metrov nad kočo spomladi morda opazili nizko rožo z rumenimi cvetovi – deveterolistno konopnico.

Tisti, ki ste se na izhodišče izleta pripeljali z avtomobilom, se boste verjetno vrnili po poti, po kateri ste se povzpeli, če pa ste se odločili za prevoz z avtobusom, lahko nadaljujete izlet v Goropeke, od koder se spustite v Žiri.

Komentarji

Komentar (andrej poljanšek, 21. 4. 2008)

Doma sem v Žireh, pa nisem nikdar šel po tej poti. Večinoma se peljem z avtom po asfaltiranih poteh, ta pot pa je pravi izziv, samo vzemi si čas.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.