Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Vrtača z Ljubelja

Vrh Vrtače

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Prvi vzpon po grebenu

Stol

Svačica

Polurni vzpon po travnatem pobočju se konča na grebenu, kjer se prvič odpre razgled proti severu. Na tem mestu se je smiselno ustaviti in si malce »privezati dušo« pred zadnjim strmim vzponom proti vrhu.

Pot proti vrhu Vrtače teče v zadnjem delu skoraj naravnost po grebenu ter postane zato tudi ustrezno strma – v zelo kratkem času se dvignemo za nekaj deset metrov, nato pa nadaljujemo s hojo po precej razgibani poti, mimo manjših škrbin in sedel do zadnjega vzpona preko skal do vrha Vrtače, kjer boste lahko v jasnih dneh uživali v čudovitem razgledu – Begunjščica, ki smo jo ves čas poti opazovali od spodaj, je sedaj že nižje od nas, s Stolom se mimo vrha Svačice gledamo »iz oči v oči«, globoko pod seboj boste opazili Dom na Zelenici, preko Završnice pa se vam odpira pogled na Blejsko jezero in Julijske alpe.


Vrh Vrtače

Do vrha je še nekaj metrov

Pot proti vrhu

Občudovanje razgleda pa naj vas ne zavede, da ne bi gledali pod noge – na skalnih tleh, po katerih hodimo, boste opazili prave visokogorske rastline – drobcene cvetove snežnega svišča, clusijev petoprstnik, kamnokreče, ki naj bi s svojimi koreninicami drobili skale, zoisove zvončice, pozorno oko pa bo visoko nad potjo opazilo tudi planike.

Povprečni planinci se bomo z vrha Vrtače vrnili po poti, po kateri smo prišli, pravi avanturisti pa lahko poskusijo nadaljevati pot po grebenu proti Nemškemu vrhu in sedlu Žleb, od koder se bodo lahko po nemarkirani poti spustili proti Zelenici.


Razgled proti jugu - Begunjščica, Srednji vrh in Stol, v ozadju dolina Save, Blejsko jezero in Julijske alpe

Razgled proti severu

Komentarji

Komentar (Manja Rajh, 15. 8. 2009)

Za vzpon na Zelenico sem izbrala pot, ki jo priporoča P.R. v komentarju 28.8.2006 in tudi jaz jo pripročam vsem, ki želijo imeti pot na Zelenico in z nje v času kopnih razmer v lepem spominu. Sedaj je neoznačena pot, kot jo opisuje prej navedeni komentator dobila ime: JANČMANOVA POT.Prične se na desni strani smučišča kmalu nad spodnjo postajo žičnice v bližini betonskega jarka, ki teče čez smučišče zaradi preprečitve erozije ob nalivih. Smerna tabla, ki označuje pot je dobro vidna, pritrjena na drevesu.
Sedaj so na poti na razgledni točki dodali še klop in mizo iz masivnega lesa.
Tudi pohodniki, ki so navajeni hoditi le po označenih poteh ne bodo imeli nobenih težav z orientacijo, saj poteka ves čas nad cesto, ki pelje na Zelenico. Vseskozi se odpirajo razgledi na nasprotno Begunjščico.

Nazaj grede, ker je bila že senca, sem šla po označeni poti. Nič prijetno ni bilo. Pot je namreč polna kamenja in je bilo potrebno ves čas do srednje postaje gledati pazljivo pod noge.

Manja Rajh


Ocena izleta: (Samo Zupančič, 21. 10. 2006)

Pot iz Ljubelja do Zelenice je malce dolgočasna. Nadaljevanje proti Vrtači je čista desetka. Jeseni so prekrasni zlati macesni.

Samo :)


Komentar (Peter Rožič, 28. 8. 2006)

Do koče na Zelenici obstaja še ena alternativa,ki ima eno zelo dobro lastnost da je v veliki meri v senci, pomankljivost pa je ta da ni posebaj označena.Gre za staro povezovalno pot(graničarsko) med stražnico (karavlo ) na Ljubelju in Zelenici(danes Dom pri izviru Završnice).Prične se na smučišču nad spodnjo postajo žičnice v bližini betonskega korita(100-150 m) .Na desni strani smučišča se prične dobro uhojena steza, ki ves čas poteka po gozdnatem pobočju v vznožju mejnega grebena med vrhom Ljubelja in Zelenico.Lepo uhojena pot se priključi cesti na prvem ovinku nad srednjo pstajo in jo po približno 100 mertih zopet zapust ostro v desno, nato poteka po pobočju Ljubeljščice in se tik pod vrhom pridruži smučišču od koder je do koče samo še par korakov.

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.