Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Vrtača z Ljubelja

Z Zelenice proti Vrtači

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Začetek vzpona skozi redek gozd

Begunjščica

Srednji vrh
Pred Domom na Zelenici se začneta dve planinski poti – leva pelje ob pobočju Begunjščice proti Roblekovemu domu, desna pa preko travnikov na Zelenici do Vrtače in Stola. Pot proti Vrtači se začne na gozdni cesti, že po nekaj metrih pa zavije desno v manjši gozdiček ter nas nato preko travnikov in redkega gozda vodi proti pobočjem Vrtače, kjer se začne zlagoma vzpenjati.


Vrh Vrtače nad nami

Pogled na Blejsko jezero

Prečkanje melišča

 Pot je v prvem delu zelo prijetna, saj nam gozd nudi vsaj nekaj sence, uživali pa bodo tudi ljubitelji rož, saj se boste v poletnih mesecih dobesedno spotikali ob zvončice, ki se jim bodo tu in tam pridružili še klinčki, turške lilije in glavinci. Uživanja je po dobre pol ure hoje nepreklicno konec – znajdemo se na melišču pod strmimi stenami Vrtače, sonce nam z veseljem pripeka na glavo, skale okoli nas pa še povečujejo vročino. A kot vedno, ima vsaka neprijetnost dve plati – z melišča dobimo neoviran pogled v dolino, kjer se že vidi vzhodni del Blejskega jezera.


Pogled na Zelenico

Stol

Po prečkanju melišča se pot razcepi – leva pot vodi proti Stolu, desna pa se začne vzpenjati po travnatih pobočjih Vrtače proti grebenu nad nami. Tudi tukaj je pot speljana v okljukah, ki nam kljub strmini pobočja nudijo prijetno položno pot, po kateri se zlagoma vzpenjamo med rastišči rumenkastega luka in alpskih nebin, ki vas bodo zagotovo pritegnile s svojimi živimi modro-rumenimi cvetovi. Med vzponom se splača občasno ustaviti in pogledati okoli sebe - daleč pod nami boste zagledali Zelenico, na pobočju Begunjščice se že vidi Roblekov dom, pred nami pa se vedno bolj odkrivajo pobočja Stola.

Komentarji

Komentar (Manja Rajh, 15. 8. 2009)

Za vzpon na Zelenico sem izbrala pot, ki jo priporoča P.R. v komentarju 28.8.2006 in tudi jaz jo pripročam vsem, ki želijo imeti pot na Zelenico in z nje v času kopnih razmer v lepem spominu. Sedaj je neoznačena pot, kot jo opisuje prej navedeni komentator dobila ime: JANČMANOVA POT.Prične se na desni strani smučišča kmalu nad spodnjo postajo žičnice v bližini betonskega jarka, ki teče čez smučišče zaradi preprečitve erozije ob nalivih. Smerna tabla, ki označuje pot je dobro vidna, pritrjena na drevesu.
Sedaj so na poti na razgledni točki dodali še klop in mizo iz masivnega lesa.
Tudi pohodniki, ki so navajeni hoditi le po označenih poteh ne bodo imeli nobenih težav z orientacijo, saj poteka ves čas nad cesto, ki pelje na Zelenico. Vseskozi se odpirajo razgledi na nasprotno Begunjščico.

Nazaj grede, ker je bila že senca, sem šla po označeni poti. Nič prijetno ni bilo. Pot je namreč polna kamenja in je bilo potrebno ves čas do srednje postaje gledati pazljivo pod noge.

Manja Rajh


Ocena izleta: (Samo Zupančič, 21. 10. 2006)

Pot iz Ljubelja do Zelenice je malce dolgočasna. Nadaljevanje proti Vrtači je čista desetka. Jeseni so prekrasni zlati macesni.

Samo :)


Komentar (Peter Rožič, 28. 8. 2006)

Do koče na Zelenici obstaja še ena alternativa,ki ima eno zelo dobro lastnost da je v veliki meri v senci, pomankljivost pa je ta da ni posebaj označena.Gre za staro povezovalno pot(graničarsko) med stražnico (karavlo ) na Ljubelju in Zelenici(danes Dom pri izviru Završnice).Prične se na smučišču nad spodnjo postajo žičnice v bližini betonskega korita(100-150 m) .Na desni strani smučišča se prične dobro uhojena steza, ki ves čas poteka po gozdnatem pobočju v vznožju mejnega grebena med vrhom Ljubelja in Zelenico.Lepo uhojena pot se priključi cesti na prvem ovinku nad srednjo pstajo in jo po približno 100 mertih zopet zapust ostro v desno, nato poteka po pobočju Ljubeljščice in se tik pod vrhom pridruži smučišču od koder je do koče samo še par korakov.

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.