Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Vrtača z Ljubelja

Vzpon do Doma na Zelenici

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Vzpon po melišču

Po približno 40 minutah hoje po smučišču boste opravili vzpon, za katerega pozimi potrebujete manj kot 10 minut sedenja na neudobnih sedežih stare sedežnice in se znašli pred Kočo na Vrtači.

Predel, kjer se konča spodnja sedežnica se prav tako kot vrh, na katerega smo se odpravili, imenuje Vrtača, kar poskrbi za prav zabavno zmedo, ko na Ljubelju zagledate kažipot, ki trdi, da je do Koče na Vrtači samo 30 minut hoje.

Pot nad Kočo na Vrtači zapusti sedežnico in se začne dvigovati po melišču proti pobočju Begunjščice. Vlažne travnike, po katerih ste hodili v začetku vzpona, nadomesti ruševje, sestavljeno v glavnem iz grmičkov dlakavega sleča, med katerimi rastejo osamljeni borovci, tu in tam pa se na izrazito suhih mestih pojavijo kamnokreči.

Strmino vzpona nekoliko omilijo vijuge, po katerih se zlagoma vzpenjate proti sedlu med Begunjščico in Ljubeljščico, ki ga že kmalu zagledate precej visoko nad seboj. Dobre pol ure vzpona po melišču vas pripelje na manjšo ravnino, ki je očitno precej vlažna, saj postane pot naenkrat precej zaraščena, pojavijo pa se tudi rastline, ki ljubijo nekoliko bolj vlažna in senčna tla – poleg preobjed boste poleti na tem mestu opazili tudi rožnate cvetove ciprja, med grmovjem pa se občasno skriva tudi panonski svišč.


Proti sedlu

Prvi pogled na vrh Vrtače

Uživanje v hoji po položni, senčni poti žal ne traja dolgo – že zelo kmalu je ravnine konec, pot se začne spet nekoliko bolj strmo vzpenjati in nas pripelje do sedla, kjer preko vrhov smrekovega gozda prvič zagledamo vrh Vrtače. Od sedla nas do Doma na Zelenici loči le še nekaj metrov.


Pogled na Vrtačo (desno) in Stol v ozadju

Dom na Zelenici

Po krajšem počitku pred domom se lahko odločite za nadaljevanje poti proti Stolu, Begunjščici ali Vrtači, tisti z nekoliko manj kondicije pa se boste verjetno odločili za vrnitev v dolino. Kakorkoli že – tudi če se boste odločili za zaključek izleta, se odpravite nekaj sto metrov v smeri Stola, kjer se vam bo že kmalu odprl čudovit razgled na Vrtačo in Stol.

Komentarji

Komentar (Manja Rajh, 15. 8. 2009)

Za vzpon na Zelenico sem izbrala pot, ki jo priporoča P.R. v komentarju 28.8.2006 in tudi jaz jo pripročam vsem, ki želijo imeti pot na Zelenico in z nje v času kopnih razmer v lepem spominu. Sedaj je neoznačena pot, kot jo opisuje prej navedeni komentator dobila ime: JANČMANOVA POT.Prične se na desni strani smučišča kmalu nad spodnjo postajo žičnice v bližini betonskega jarka, ki teče čez smučišče zaradi preprečitve erozije ob nalivih. Smerna tabla, ki označuje pot je dobro vidna, pritrjena na drevesu.
Sedaj so na poti na razgledni točki dodali še klop in mizo iz masivnega lesa.
Tudi pohodniki, ki so navajeni hoditi le po označenih poteh ne bodo imeli nobenih težav z orientacijo, saj poteka ves čas nad cesto, ki pelje na Zelenico. Vseskozi se odpirajo razgledi na nasprotno Begunjščico.

Nazaj grede, ker je bila že senca, sem šla po označeni poti. Nič prijetno ni bilo. Pot je namreč polna kamenja in je bilo potrebno ves čas do srednje postaje gledati pazljivo pod noge.

Manja Rajh


Ocena izleta: (Samo Zupančič, 21. 10. 2006)

Pot iz Ljubelja do Zelenice je malce dolgočasna. Nadaljevanje proti Vrtači je čista desetka. Jeseni so prekrasni zlati macesni.

Samo :)


Komentar (Peter Rožič, 28. 8. 2006)

Do koče na Zelenici obstaja še ena alternativa,ki ima eno zelo dobro lastnost da je v veliki meri v senci, pomankljivost pa je ta da ni posebaj označena.Gre za staro povezovalno pot(graničarsko) med stražnico (karavlo ) na Ljubelju in Zelenici(danes Dom pri izviru Završnice).Prične se na smučišču nad spodnjo postajo žičnice v bližini betonskega korita(100-150 m) .Na desni strani smučišča se prične dobro uhojena steza, ki ves čas poteka po gozdnatem pobočju v vznožju mejnega grebena med vrhom Ljubelja in Zelenico.Lepo uhojena pot se priključi cesti na prvem ovinku nad srednjo pstajo in jo po približno 100 mertih zopet zapust ostro v desno, nato poteka po pobočju Ljubeljščice in se tik pod vrhom pridruži smučišču od koder je do koče samo še par korakov.

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.