Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Vrtača z Ljubelja

Z Ljubelja proti Zelenici

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Vzpon po smučišču

Začetek poti

Vzpon proti Domu na Zelenici bomo začeli v bližini mejnega prehoda Ljubelj. Tik pred mejnim prehodom vas kažipot proti Zelenici usmeri levo, preko mostička, za katerim vas na desni strani čaka manjše parkirišče, ob katerem se začne planinska pot. Že obilica kažipotov kaže, da se lahko z Ljubelja odpravite na vrsto različnih izletov – na Zelenico, Vrtačo, Begunjščico, do planine Preval ali Roblekovega doma, najbolj vztrajni pa se bodo odpravili naravnost na Stol.

Pot proti Domu na Zelenici v začetku teče po gozdni cesti, že kmalu pa se od nje odcepi in ubere bližnjico skozi gozd, se spet vrne na gozdno cesto in vas po krajšem vzponu pripelje do smučišča. Pred smučiščem markacije izginejo, vendar še v najhujši megli ne morete zgrešiti poti – odpravite se naravnost po smučišču navzgor.

Preko smučišča vodi več poti in gozdnih cest. Ljubiteljem rož bi priporočal, da se vzpnejo po eni od njih in vrnejo po drugi – desni rob smučišča (gledano v smeri vzpona) je precej bolj vlažen od levega, ki leži pod melišči Begunjščice.


Ljubeljščica

Pogled na Košutico (levo) in Košuto (sredina)

Že med vzponom po smučišču lahko uživate v prvih razgledih – levo od vas se dvigujejo strme severne stene Begunjščice, na desni vas spremlja razbrazdan greben Ljubeljščice, če se ozrete nazaj proti Ljubelju, pa zagledali vrh Košutice in greben Košute.

Komentarji

Komentar (Manja Rajh, 15. 8. 2009)

Za vzpon na Zelenico sem izbrala pot, ki jo priporoča P.R. v komentarju 28.8.2006 in tudi jaz jo pripročam vsem, ki želijo imeti pot na Zelenico in z nje v času kopnih razmer v lepem spominu. Sedaj je neoznačena pot, kot jo opisuje prej navedeni komentator dobila ime: JANČMANOVA POT.Prične se na desni strani smučišča kmalu nad spodnjo postajo žičnice v bližini betonskega jarka, ki teče čez smučišče zaradi preprečitve erozije ob nalivih. Smerna tabla, ki označuje pot je dobro vidna, pritrjena na drevesu.
Sedaj so na poti na razgledni točki dodali še klop in mizo iz masivnega lesa.
Tudi pohodniki, ki so navajeni hoditi le po označenih poteh ne bodo imeli nobenih težav z orientacijo, saj poteka ves čas nad cesto, ki pelje na Zelenico. Vseskozi se odpirajo razgledi na nasprotno Begunjščico.

Nazaj grede, ker je bila že senca, sem šla po označeni poti. Nič prijetno ni bilo. Pot je namreč polna kamenja in je bilo potrebno ves čas do srednje postaje gledati pazljivo pod noge.

Manja Rajh


Ocena izleta: (Samo Zupančič, 21. 10. 2006)

Pot iz Ljubelja do Zelenice je malce dolgočasna. Nadaljevanje proti Vrtači je čista desetka. Jeseni so prekrasni zlati macesni.

Samo :)


Komentar (Peter Rožič, 28. 8. 2006)

Do koče na Zelenici obstaja še ena alternativa,ki ima eno zelo dobro lastnost da je v veliki meri v senci, pomankljivost pa je ta da ni posebaj označena.Gre za staro povezovalno pot(graničarsko) med stražnico (karavlo ) na Ljubelju in Zelenici(danes Dom pri izviru Završnice).Prične se na smučišču nad spodnjo postajo žičnice v bližini betonskega korita(100-150 m) .Na desni strani smučišča se prične dobro uhojena steza, ki ves čas poteka po gozdnatem pobočju v vznožju mejnega grebena med vrhom Ljubelja in Zelenico.Lepo uhojena pot se priključi cesti na prvem ovinku nad srednjo pstajo in jo po približno 100 mertih zopet zapust ostro v desno, nato poteka po pobočju Ljubeljščice in se tik pod vrhom pridruži smučišču od koder je do koče samo še par korakov.

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.