Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Vrh Korena

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Kakor je Toplar v grebenu Košute s svojimi 2000 metri najnižji slovenski dvatisočak, je Vrh Korena zagotovo najvišji skoraj dvatisočak, namerili so mu namreč natančno 1999 metrov nadmorske višine. Ta čudovito razgledni vrh, s katerega se odpre razgled na ves greben Kamniških Alp, od Storžiča prek Kočen, Grintavca, Skute, Brane in Planjave do Ojstrice, leži v prečnem grebenu, ki se s Kokrskega sedla čez Kalški greben razteza proti Krvavcu. Nanj vodijo vsaj tri poti – z Gospinca čez planino Dolge njive, s Kriške planine čez planino Koren in zahtevna pot z zanimivim plezalnim vložkom z Velikega Zvoha.

Osnovni podatki

Zahtevnost

Odlično označena, precej zračna grebenska pot s kratkim dobro varovanim plezalnim vložkom. Ni za vrtoglave in majhne otroke.

Dostop

Na Vrh Korena vas pripelje pot z Velikega Zvoha čez greben imenovan Jež.

Dolžina

Kriška planina–Veliki Zvoh–Vrh Korena: 2 uri 30 minut
Vrnitev čez planino Koren: 2 uri
Skupaj: 5 ur

Višina

1999 m

Višinska razlika

500 m.
Med vračanjem čez planino Koren naberete še dodatnih 100 višinskih metrov vzponov.

Čas obiska

Na izlet se odpravite v kopnem, od pozne pomladi do prvega snega. Priporočljiv je seveda izlet v lepem in jasnem vremenu s čistim ozračjem.

Priporočam

Dobra planinska obutev je obvezna, planinske palice na strmih delih ne bodo odveč. Samovarovalnega kompleta ne potrebujete.

Karta

Kamniške in Savinjske Alpe, planinska karta, 1 : 50.000

Še en nasvet: če boste kliknili na katerokoli sliko, boste dobili večjo sliko v ločenem oknu.

Komentarji

Komentar (bojan krašovec, 22. 10. 2005)

En lep pozdrav vsem!

Danes naju je pot vodila iz Križke planine na vrh Korena,pa potem proti Zvohu,pa zopet dol na Križko planino.
Simpatična pot,obilo razglednih točk na vse konce.Poleti je tam verjetno kar precej vroče zato me veseli,da sva izbrala pozno jesen.
Na začetku je bilo lepo sončno vreme,kasneje pa so se priteple megle,ravno takrat ko sva bila na poti med vrhom Korena in Zvohom.Rekel bi,da je pot lahko nevarna,če je mokra ali pa če je slaba vidljivost.Čeprav nisva ljubitelja plezanja je plezalni vložek zgledno varovan.

P.S. : Za ljubitelje lepih gorskih razglednic so danes gore pozirale v vsej svoji veličini.


Ocena izleta: (nadja uršič, 16. 8. 2005)

Odličen izlet - opis popolnoma ustreza. Žal ga prebiram POST FESTUM, tako da je bilo za presenečenje poskrbljeno na sami poti (jeklenica in moj prvi skalni krst). Pot po grebenu je slikovita, nepozabna in kljub navidezni brezizhodnosti dobro izpeljana. Izhodišče sobotnega izleta je bila Kriška planina; kratek vzpon do Doma na Krvavcu, dolgočasno vzpenjanje po čistini do Zvoha in nato z vsakim korakom večje doživetje. Siguren korak do vrha Korena je poplačan s prekrasnim razgledom navzdol v Kamniško Bistrico in daleč naokoli. Gams na melišču, ujeda v lahkem preletu, planika na dosegu roke, piš vetra, vonj sušečega ruševja...... Še bom prišla.
Nadja


Ocena izleta: (Mojca Luštrek, 23. 5. 2005)

Bere se imenitno, upam, da bo tudi v resnici tako.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.