Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Po planinah pod Voglom

Vrnitev

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Proti vrhu Skakavca

Tik ob vrhu Skakavca se pot razcepi – markacije vas usmerijo na desno pot, leva pot pa se hitro zgubi med ruševjem. Že po nekaj metrih vas čaka naslednji razcep, na katerem se leva pot, ki pelje neposredno proti Orlovi glavi, začne hitro spuščati v globel pod vami, desna, precej bolj prijazna pot, pa nadaljuje z rahlim vzponom po pobočju.

Pot neposredno proti Orlovi glavi vam odsvetujem – najprej se po strmem melišču spusti za približno 100 metrov, že kmalu za tem pa vas čaka približno enak vzpon po strmi gozdni cesti.


Še zadnji metri vzpona

Visoki Orlov rob

Stezica, po kateri hodimo, nas je pripeljala že tik pod pobočja Visokega Orlovega roba, vendar samega vrha dolgo časa sploh ne vidimo, pogled nanj se nam odpre šele na mestu, kjer pot zavije levo, pod strme skalnate stene pod sedežnico. Od tod nas le še nekaj minut hoje loči do »romarske poti« - markirane poti z Orlove glave proti Šiji.


Začetek spusta

Pod sedežnico do Ski hotela

Na stičišču poti, kjer smo dosegli tudi najvišjo točko našega izleta, bo verjetno pravi čas za počitek, nato pa nadaljujemo s spustom proti Orlovi glavi. Med spustom se boste verjetno (upravičeno) spraševali kaj neki žene turiste da hodijo po tej poti – pot je večinoma speljana po skalnatem terenu med slabo prehodnim ruševjem in zato precej neprijetna za sproščeno hojo. Na srečo nas markacije kmalu pripeljejo na široko gozdno cesto, po kateri se spustimo do sedežnice na Orlovi glavi. Od tam lahko nadaljujemo s spustom do Ski hotela po cesti, lahko pa sledite markacijam in se spustite do Prvega Vogla po ožji stezici tik pod sedežnico.

Na koncu poti vas čaka še krajši vzpon s Prvega Vogla do roba, na katerem je postavljen Ski hotel. Pred vrnitvijo v dolino se boste verjetno želeli malce okrepčati – na voljo imate dve »planinski koči« (ki se tako imenujeta verjetno le zato, ker stojita na planini) z ohrabrujočima imenoma Merjasec in Burja. Mi smo se odločili za Merjasca in uživali v merjaščevem golažu (ki ima, kljub temu da je zelo okusen, z divjim prašičem skupno le ime).


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.