Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Po planinah pod Voglom

Zadnji Vogel

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Zadnji Vogel

Gremo naprej ...

Ob prihodu na planino Zadnji Vogel vas bo najprej razveselil razgled na greben zahodno od Vogla, ki se razteza za Konjskim vrhom, nato pa boste morda poiskali klopco med hiškami na planini in si (vsaj otroci) privoščili krajši počitek. Pot nadaljujete naravnost preko planine, levo ob pobočju Skakavca skozi rahel gozdiček, po odcepu markirane poti proti Komni (vi izberete smer Vogel) pa vas čaka vrhunec izleta – idilična ledeniška dolinica, nad katero se dviga greben Spodnjih Bohinjskih gora.


Pogled na Triglav

Ledeniška dolina za Zadnjim Voglom

Po poti se spustite v dolinico, kjer si boste verjetno vzeli nekaj časa in uživali na njenih travnikih, nato pa nadaljujete s hojo proti prevalu Vratca. Pot se začne na koncu doline precej strmo vzpenjati, zato se boste morda odločili (tako kot smo se mi), da boste vzpon do prevala Vratca izpustili in se odpravili nazaj po nekoliko krajši poti mimo vrha Skakavca, ki se izogne vrhu Visokega Orlovega roba.


Vzpon proti Vratcem

Bohinjski Migovec?

Če se boste odločili za krajšo pot, lahko med vzponom uberete bližnjico – markirana pot nekje sredi vzpona zavije desno okoli manjše vrtače, vi pa se lahko odpravite levo, naravnost preko travnikov, do poti ki prečka pobočje nad vami od desne proti levi in do katere vas loči kakšnih 30 metrov višinske razlike.

Tisti, ki ste se odločili za daljšo varianto poti, nadaljujte po markirani poti v smeri Šije.

Ko boste prišli do markirane poti, ki vodi položno po pobočju proti severu, so strmi vzponi za vami, čaka vas približno 40 minut hoje po prijetni, položni stezici, ki se ves čas rahlo vzpenja ob pobočju – najprej nad ledeniško dolino, iz katere ste se povzpeli, nato pa se pot prevali preko manjšega grebena in nadaljuje proti vrhu Skakavca. Na tej stezici ne hitite – okoli vas se skoraj z vsakim korakom odpira nov razgled – najprej se za vami pokaže Vogel v vsej svoji mogočnosti, nato pa se pred vami odpre pogled na vrhove okoli Triglava.


Vrhovi Spodnjih Bohinjskih gora - levo Vrh dlani, desno od njega Vogel


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.