Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Veliki vrh nad Kofcami

Vrnitev čez Toplar in Kofce goro

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Pod grebenom do
Kofce gore

Z Velikega vrha se lahko proti Kofcam spustimo po markirani poti ali pa kar ob grebenu Košute, za prvim sedlom pa markirano pot zapustimo in se po travniku sprehodimo do vrha Toplarja, najnižjega slovenskega dvatisočaka. Na vrhu bomo našli le mejni kamen, ki nam bo potrdil, da smo prišli na pravo točko. Po travniku se spustimo nazaj na markirano pot in ji sledimo do dolinice, po kateri smo se povzpeli do grebena. Tam pot na Kofce zavije navzdol, mi pa nadaljujemo po stezici, ki tik pod grebenom pelje proti Kofce gori pred nami.

Markirana pot nas po položnem vzponu pripelje na pobočja Kofce gore, na razcepu, kjer se v desno odcepi steza proti Kofcam (bodite pozorni – oznak ni), pa zavijemo levo na ozko, komaj vidno stezico, ki nas po nekaj metrih vzpona pripelje do naslednjega mejnega kamna – prišli smo na vrh Kofce gore. Z vrha se spustimo nazaj do markirane poti in se začnemo hitro spuščati po prečnem grebenu Kofce gore. V primerjavi z udobno potjo na Veliki vrh je ta steza precej bolj zahtevna, saj je dosti bolj strma, kamnita, manj uhojena, pa tudi pobočje, čez katero teče, je dosti bolj strmo kot tista, po katerih smo se vzpenjali.


Spust proti Kofcam

Planine pod Košuto

Pot postaja vedno
bolj "zanimiva"

Po krajšem spustu se spet znajdemo med ruševjem, steza pa nato zavije v desno, na vzhodno stran grebena, ob katerem smo se spuščali, in nas pripelje do prepadnega mesta, kjer nas spet pričaka jeklenica. Ob njej hitro premagamo nekaj metrov zelo zračne poti, ki nam ponuja čudovit razgled na planini Ilovica in Šija, nato pa nadaljujemo spust med ruševjem. Po nekaj minutah se naša pot priključi tisti, po kateri smo se povzpeli na Veliki vrh, od tod do malice na Kofcah pa je le še slabih petnajst minut hoje po prijetnih travnikih.

Komentarji

Komentar (Cecilija Plevel, 11. 4. 2008)

Tudi v snežnih razmerah je to odličen izlet, sicer zahteva po strmini malo spretnosti in previdnosti, ampak midva sva se imela čudovito. Ker pa rada slikam, si lahko pogledate.

http://www.youtube.com/watch?v=FrdvTxfq3mo


Komentar (Breda Škrjanec, 27. 8. 2007)

Čudovit izlet, ki pa se je, zaradi razmeroma strmih predelov precej vlekel. Začeli sva ga iz Dovžanke, zato je bil podaljšan. V zgornjem delu ne gre brez pokrivala in kreme za sončenje. Kofce pa.... pojedina v katerem koli smislu. Srečno. :D :D


Komentar (Tjaša Logar, 26. 8. 2007)

Zelo prijeten izlet preko Kofc na Veliki Vrh, še posebno v lepem sončnem avgustovskem dnevu. Za konec se prileže odlično kislo mleko in pa čokoladni štruklji v koči na Kofcah(vendar primerno samo za zelo lačne :wink: ). Priporočam!

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.