Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Veliki vrh nad Kofcami

S Kofc na Veliki vrh

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Začetek poti na
Veliki vrh

Na Veliki vrh vodi ena tistih neprijetnih poti, ki jih ves čas vzpona vidimo daleč pred seboj. Če se za kočo na planini Kofce razgledamo po travnikih Košute, ki se dvigajo nad nami, bomo hitro opazili prečni greben Kofce gore, pod katerim se v levo zlagoma dviguje stezica, ki ji lahko sledimo vse do grebena nad nami, kjer za trenutek izgine in se nato spet pojavi pod pobočji Velikega vrha. Pogled nas kar malce zavede, saj se zdi, da do vrha ni daleč, svojo zmoto pa bomo spoznali že kar na strmih travnikih Kofc, po katerih se stezica nad kočo zažene naravnost navzgor mimo križa na vrhu planine. Na Križu, ki se dviguje dobrih 120 metrov nad planinsko kočo, se po strmem vzponu vsekakor splača usesti na klopco in uživati v prvih razgledih – pred nami kot na dlani leži vsa planina, levo se dvigujejo grebeni Kamniških Alp, desno v ozadju pa Julijske Alpe, ki jih deloma zakrivajo Karavanke na skrajni desni strani.


Križ nad Kofcami

Pogled na Kofce

Triglav za Begunjščico

Travnata pobočja pod
Velikim vrhom

Nad Križem postane pot bolj položna in nas zlagoma pripelje tik pod pobočje Kofce gore, kjer smo že z izhodišča opazili borov gozdiček, ki naj bi nas vsaj malce zavaroval pred soncem. Svojo zmoto bomo spoznali šele tik pred gozdičkom, ki ga (poleg nekaj borovcev) v glavnem sestavlja nadležno ruševje, skozi katero se prebijamo po strmi poti, posuti z velikimi skalami (mene je takoj spomnila na pot, po kateri se romarji valijo z Vogla na Šijo). Na srečo je ruševja kmalu konec in steza postane spet tako položna, uhojena in prijetna kot prej. Tik pred koncem ruševja se znajdemo na razcepu, kjer se od položne steze, ki vodi na Veliki vrh, odcepi strma pot, po kateri se lahko povzpnemo naravnost na Kladivo, ali pa se po pobočjih Košute sprehodimo do planine Šija (to je zanimiva krožna pot za tiste obiskovalce Kofc, ki ste se z avtomobilom pripeljali do Šije).


Nadležno ruševje

Skalna "prepreka"

Hojo nadaljujemo po položni stezi na zahodnem grebenu Kofce gore (strmo pot po grebenu si bomo prihranili za vrnitev na Kofce) in se zlagoma vzpnemo do skal približno 100 višinskih metrov pod grebenom. Pred njimi nas čaka jeklenica, ki je tam bolj zaradi našega dobrega počutja kot zaradi potrebe, vsekakor pa jo je dobro izkoristiti in si tako olajšati vzpon čez skale. Na vrhu vzpona se nam zazdi, da smo že tik pod grebenom, dokler ne odkrijemo optične prevare – steza nas zapelje v ozko, senčno dolinico. V njej se še dolgo v pomlad zadržuje sneg; pregazimo ga in se končno povzpnemo do grebena, kjer nas čaka lep razgled na koroško stran, ob odlični vidljivosti pa lahko v ozadju opazimo tudi avstrijske tritisočake.

Komentarji

Komentar (Cecilija Plevel, 11. 4. 2008)

Tudi v snežnih razmerah je to odličen izlet, sicer zahteva po strmini malo spretnosti in previdnosti, ampak midva sva se imela čudovito. Ker pa rada slikam, si lahko pogledate.

http://www.youtube.com/watch?v=FrdvTxfq3mo


Komentar (Breda Škrjanec, 27. 8. 2007)

Čudovit izlet, ki pa se je, zaradi razmeroma strmih predelov precej vlekel. Začeli sva ga iz Dovžanke, zato je bil podaljšan. V zgornjem delu ne gre brez pokrivala in kreme za sončenje. Kofce pa.... pojedina v katerem koli smislu. Srečno. :D :D


Komentar (Tjaša Logar, 26. 8. 2007)

Zelo prijeten izlet preko Kofc na Veliki Vrh, še posebno v lepem sončnem avgustovskem dnevu. Za konec se prileže odlično kislo mleko in pa čokoladni štruklji v koči na Kofcah(vendar primerno samo za zelo lačne :wink: ). Priporočam!

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.