Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Velika planina z Volovljeka

Velika planina

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Čez Gojško planino se med razglednimi travniki povzpnete najprej na Malo planino, na začetku katere boste hitro opazili Črnuški dom na skali daleč spredaj. Nekje na sredi planine zavije markirana pot v desno, med skale, in vas po krajšem vzponu pripelje do razcepa, kjer se lahko odločite, ali boste malicali v Domžalskem, Črnuškem ali Jarškem domu. Jaz sem se odločil za prvega, ker sem nameraval nadaljevati pot proti Veliki planini; širok kolovoz me je do njega pripeljal v nekaj minutah.


Gojška planina

Mala planina

Domžalski dom

Velika planina

Po krajšem počitku se lahko odločite za vrnitev po poti, po kateri ste se povzpeli, svetoval pa bi vam, da izlet podaljšate še vsaj do Gradišča na Veliki planini. Spust v dolino lahko začinite še z nekoliko bolj orientacijsko zahtevno potjo čez planino Kisovec in mimo Podkrajnika.


Pogled na vrhove
Kamniških Alp

Kapelica na Veliki
planini

Sprehod po Veliki planini je najbolje začeti na robu planine, kjer ob žični ograji vodi dobro uhojena stezica. Od Domžalskega doma se spustite po markirani poti do kažipotov v manjši dolini pod domom, od tam pa jo uberite kar naravnost navzgor čez travnike do ograje, ki jo že vidite pred seboj. Z roba se vam bo odprl lep razgled na Ljubljansko polje globoko spodaj, ozka stezica pa vas bo vodila najprej do manjšega sedla (na skalah ob njem boste spomladi našli avriklje), nato pa naravnost navzgor do naslednjega vrha (1646 m), od koder se odpre čudovit razgled na okolico. Če želite, se lahko spustite v dolino in se povzpnete še na sosednje 20 metrov višje Gradišče, lahko pa poiščete markirano pot pod seboj in se mimo koč na Veliki planini vrnete proti Domžalskemu domu.

Tisti, ki želite narediti nekoliko večji krog, lahko zavijete še proti Tihi dolini, od tam pa mimo Mačkinega kota po makadamski cesti do planine Konjščica, s katere se po markirani poti povzpnete nazaj na Veliko planino.

Komentarji

Komentar (Velika planina, 12. 5. 2008)

Odličen izlet, Velika planina dejansko v vsakem letnem času ponuja nekaj drugega. Morda zanimivost, v fotomonografiji Velika planina, ki bo izšla novembra letos, bo priložen tudi natančen, na terenu izdelan zemjlevid. To zna biti zanimivo za vse ljubitelje Velike planine. Več o omenjenem (pa še kopica dobrih fotk) na www.velikaplanina.info !


Komentar (Gorazd, 24. 10. 2007)

Zelo lepo popolno predstavljena pot na Veliko planina. Še posebej mi je všeč prikaz na Zemljevidu poti ter Višinski profil poti. Ali je še več tako predstavljenih izletov na strani zaplana.net? Jaz sem pogledal še nekaj drugih izletov, vendar prikaza z zemljevidom in višinskim profilom nisem našel nikjer. Predvsem način z zemljevidom mi zelo pomaga kot občasnemu obiskovalcu gora in upam da bo takšnih še več.


Ocena izleta: (Dušan Koruza, 6. 3. 2006)

Izlet je lep tudi pozimi, gor peš, dol pa s smučmi. Priporočam.

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.