Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Planina od Starega malna

Vzpon mimo Lintverna

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Pot ob potoku
Pot proti Lintvernu in Špici pelje od koče v Starem malnu neposredno ob potoku Bela, v katerega se zliva množica manjših potočkov, zato je pot občasno precej močvirnata – dobra obutev je zelo priporočljiva. Mestoma je pot nekoliko bolj redko markirana, vendar ne moremo zaiti, če se stalno držimo največjega potoka. Le nekaj minut hoje od koče prečkamo manjši potok, malo kasneje pa nas pot usmeri na desni breg Bele (ker hodimo nasproti toku vode, je ta seveda na naši levi strani). Preko potoka sicer leži deblo, ki pa se mu raje izognemo in prečkamo potok po kamnih – palice so ob tem v veliko pomoč.


Lintvern

Drugo prečkanje potoka

Pot se začne nekoliko bolj strmo vzpenjati, grapa, po kateri hodimo pa se vse bolj stiska. Potok moramo prečkati še enkrat – spet po spolzkih kamnih – in po krajšem vzponu se znajdemo pred Lintvernom, kjer boste razočarani ugotovili zakaj v Sloveniji ni več zmajev – zaprli in zaklenili so jih v podzemne jame. Šalo na stran – posebnost Lintverna ni jama ob izviru, temveč dejstvo, da zaradi podzemnega sifona potok občasno močno naraste – pretok se v začetku izbruha poveča tudi za več kot stokrat. Izbruhi se ponavljajo vsakih nekaj ur, ob sušnih obdobjih pa je lahko med njimi tudi nekaj tednov, odvisno pač od tega, kako hitro se napolni podzemni sifon. Če si želite ta naravni pojav ogledati v živo, bo najbolje, da se v Star maln odpravite po obilnem deževju, se vsedete pred kočo in čakate – tisoč kubičnih metrov vode, ki bo mimo vas pohitelo proti Vrhniki, boste zagotovo opazili.


Po pobočju Jelovca

Pot proti Špici se od Lintverna vzpenja ob pobočju Jelovca – najprej se pot položno vzpenja v ključih, nato pa nas čaka strm vzpon naravnost navzgor. Markacije so v zgornjem delu poti redkejše, ker je poleg tega tudi pot zelo neizrazita, moramo biti kar malce pozorni, da ne zaidemo s poti. Po dobri polovici vzpona prečkamo gozdno pot in nadaljujemo z vzponom naravnost v hrib (na tem mestu zaradi nedavne sečnje markacij sploh ni bilo). Tik pod vrhom Špice postane pot spet bolj položna in nas v nekaj minutah pripelje do Zavetišča na Planini.

Komentarji

Komentar (Marko Jeretina, 10. 9. 2011)

Stolp je že kar nekaj nazaj obnovljen, trden in lep. Tako, da je normalno vzpenjanje v njem zelo varno.


Komentar (Mirjam Sterle, 31. 7. 2008)

Odkar je razgledni stolp prenovljen (10. 5. 2008), živci nič več ne trpijo, ko se vzpenjamo nanj:)


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.