Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Od Ospa do Socerba

Opis poti

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Pogled na Tinjan in Tržaški zaliv

Izlet začnete v vasici Osp sredi prijetne sončne Osapske doline. Primorsko avtocesto zapustite na izvozu Črni Kal, nato pa sledite kažipotom proti Ospu. Sredi vasi vas oznake pošljejo na veliko parkirišče (ob sončnih koncih tedna utegne biti tam precej gneče). Ne parkirajte drugje kot na parkirišču.

Že na parkirišču boste opazili prve markacije; skozi Osp namreč teče Slovenska planinska pot. Odpravite se proti severu (proti vasi); markacije vas bodo skozi vas popeljale do kolovoza nad cerkvijo. Ta se precej časa zložno vzpenja proti zahodu, nato pa se z njega pod daljnovodom odcepi v desno ponekod precej ozka kamnita pot, ki vas pripelje na travnike nad Osapsko steno.

Na teh travnikih se najprej odpre pogled na Tinjan, v ozadju se blešči košček morja, po nekaj korakih pa vas kažipot usmeri na rob stene (previdnost ne bo odveč, pod vami je dobrih sto metrov previsov), s katerega boste imeli lep pogled na Veliko steno (pod njo je tudi jama, ki si jo lahko ogledate po vrnitvi).

Steza na robu stene zavije ostro v levo, nato pa se v dolgih okljukih dvigne na prepišne travnike Spodnjega Krasa. Tu naletite na ostanke gradbišča primorske avtoceste, ki so sicer zgledno urejeni, vendar še vedno nemarno blatni. Izognete se jim v levo ob gozdu, nato pa sledite staremu kolovozu v smeri Kastelca (vas boste zagotovo takoj videli onkraj travnikov).

Kolovoz vas pripelje do makadama, ki se mimo obnovljenega kala povzpne do asfaltne ceste. Markirana pot tam zavije v levo (nikoli nisem razumel, zakaj nekateri z velikim veseljem speljejo markirane poti po asfaltu), z malce iznajdljivosti pa se lahko tej muki hitro izognete. Zavijte desno proti vasi, za prvo kmetijo levo navzgor proti cerkvi, nato pa pred cerkvijo na razcepu izberite desni asfaltni krak (druga dva sta slepa). Asfalt se pri zadnji hiši spremeni v makadam, po sto metrih pa se ta spet razcepi. Uberete jo po desnem (ožjem, bolj zapuščenem) kraku; levi vas pripelje le do vodnega zbiralnika.


Grad Socerb

Zgornji Kras

Po krajšem vzponu se od naslednjega kala spet začnete vzpenjati proti levi in v nekaj minutah pridete do markirane poti iz Socerba proti Črnemu Kalu. Kažipot proti Socerbu vas usmeri v levo na ozko stezico, ki vodi po precej zaraščenih travnikih tik ob robu planote Zgornjega Krasa. Po nekaj minutah prečkate asfalt, od tam pa je le še dobrih 400 metrov do cilja.

Po krajšem počitku pred gradom (mimogrede, v njem je izvrstna restavracija; priporočljive so rezervacije) se lahko odpravite naprej proti Črnemu Kalu (tak krog bo pošten celodnevni izlet), če se boste vrnili v Osp, pa si lahko pot še malce popestrite. Odpravite se po asfaltni cesti proti Socerbu, nato pa kakšnih 400 metrov za prvim ostrim desnim ovinkom zavijete levo na kolovoz. Na travnikih boste z malce iznajdljivosti opazili kolovoz, ki se zlagoma spušča levo od daljnovoda. Ta vas v nekaj minutah pripelje do vodnega zbiralnika nad Kastelcem, od tam pa se v Osp vrnete po poti, po kateri ste se povzpeli.

 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.