Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Snežnik s Sviščakov

Vzpon do vrha

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Botanični rezervat, v ozadju Snežnik
Makadamska cesta se konča na začetku Botaničnega rezervata, kjer se nadaljuje planinska pot, v glavnem skalovita in zato malce zahtevnejša. Pot je vsekana v borovo grmičevje in videti je, da se planinci iz Ilirske Bistrice trudijo, da je dobro vzdrževana in lahko prehodna. Pogledi na čudovite rože se ponujajo kar sami od sebe videli boste turško lilijo, kranjsko lilijo (zlato jabolko), zlate pogačice in gorske glavince.

Pot proti vrhu

Vrh Snežnika

Proti vrhu postaja pot vse bolj skalnata, travniške rože zamenjajo planinske, med njimi travnolistna vrčica, spomladanski svišč in alpski ranjak. Bolj vztrajni boste našli celo murko, Clusijev svišč in planike. Napor in znoj, ki ga povzroči pot, sta bogato poplačana, ko pridete na vrh Snežnika (1796 m), od koder se odpre čudovit razgled na okoliške gozdove. Če imate srečo in se odpravite na Snežnik v idealnem vremenu boste lahko na severni strani videli celotne Julijske Alpe, večino Karavank in celotne Kamniške Alpe ter vse višje primorske hribe, od Nanosa in Vremščice do grebena Slavniškega pogorja. Proti jugu se s Snežnika odpira pogled na Učko, Kvarnerski zaliv in otoke v njem (Cres, Krk, Lošinj), v lepem vremenu pa boste opazili za Gorskim Kotarjem še greben Velebita.


Pogled proti severu, od Nanosa na levi do Kamniških Alp na desni

Pogled proti jugu, na desni strani se vidita Kvarnerski zaliv in Učka

Kraško brezno pod vrhom Snežnika

Po počitku pri planinskem domu se odpočijte na mehkih travnikih na vrhu Snežnika, nato pa si oglejte še kraško brezno, v katerem boste še v začetku julija našli sneg.


Pogled z vrha na Mali Snežnik

Do Sviščakov se vrnete po isti poti po kateri ste prišli. Predlagam vam, da si vzamete čas in si ob vračanju z vrha Snežnika ogledate še razglede na severno stran (od planinske poti so oddaljeni le nekaj korakov, saj pot teče blizu skalnega grebena), lahko pa se odpravite še na Mali Snežnik (na razcepu pod vrhom Snežnika izberite pot proti Mašunu; ta vodi čez Mali Snežnik).

Komentarji

Ocena izleta: (damijan ličen, 15. 2. 2009)

http://www.moj-album.com/uredi/damijan33/14936071/


Komentar (damijan ličen, 15. 2. 2009)

Danes sem bil gor :wink: to je bil pravi užitek.Snega je toliko da ruševja sploh ni bilo videti.
Je pa res da v takih razmirah brez derez gor ni kaj iskat :!: :!: :!: :!:


Komentar (Ljiljana, 26. 5. 2008)

Snežnik z Loške doline

http://shrani.si/f/2P/Yx/1uv0eRkI/img0386.jpg

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.