Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Čarovniška Slivnica

Vzpon proti Slivnici

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Tipična "markacija"
Pot na Slivnico vodi najprej po prijetnem senčnem borovem gozdičku, kmalu pa se gozdiček neha, sence je konec in nekaj časa hodite med tipičnim gostim primorskim grmovjem, sonce pa veselo opravlja svoj posel. Še za ljubitelje rož ta del poti ni zanimiv, saj ne opazite skoraj ničesar zanimivega. Če na svoji poti dolgo ne boste opazili markacij, se ne obremenjujte s tem - niste se izgubili, samo markacij ni. Tiste, ki so, pa so tako zbledele, da izgledajo kot da bi jih zadnjič pobarvali med italijansko okupacijo. Pazljivi bodite tudi pri vsakem križišču - če nimate dobrega spomina, dolge vrvice ali drobtinic boste pot nazaj težko našli.

Konec grmovja, pogled na Slivnico

Na nadmorski višini cca. 800m (po 250 metrih vzpona) je grmovja konec, znajdemo se na odprtem travniku, preko katerega se bomo vzpeli še naslednjih 300 metrov. Tukaj se začne raj za ljubitelje rož - najprej boste opazili tipične travniške rože (ivanjščice, njivsko grabljišče, zlatice ...), malo kasneje kukavice, kozjo brado, nokoto, svišč, cipresasti mleček in materino dušico.

Ko pridete do Debelega vrha (958m), vas čaka čudovit razgled proti severu (vidi se vse do slovenskih Alp), pa tudi prava poslastica za oči - našli boste zlato jabolko in travnolistno peruniko. Da bo užitek popoln, vas pod vrhom Slivnice čakajo še kokoševec, čemaž, orlice, jajčasti repuš in zlati koren.  Pa tudi do vrha ni več daleč - manj kot 60m višinske razlike.


360-stopinjski pogled z Debelega vrha

Komentarji

Komentar (miljan stanka, 15. 1. 2010)

pohajkovanje po teh krajih je čudovito v vsakem letnem času. V soboto 18. 1. se odpravljam tja gor na Slivnico. Mogoče srečam kakšenga pohodnika izpred treh let, srečanje bo zagotovo presenečenje .


Komentar (Darko TRLEP, 25. 5. 2008)

Danes (25. maj 2008) sem hodil po opisani poti. Markacisti so pot lepo označili tako, da ni problemov pri prečkanju številnih cest, vlak, stez,.. . Čeprav jutro in dopoldan nista bila najlepša, kar se vremena tiče, pa je to lep družinski izlet.
Lep gorniški pozdrav!


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.