Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Na Slavnik iz Prešnice

Vrnitev v Prešnico

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Spust proti Podgorju

S Slavnika se lahko vrnete v Prešnico po poti, po kateri ste se povzpeli (mimogrede si oglejte še vrh Grmade, ki leži le nekaj metrov zahodno od te poti), lahko pa se odločite za nekoliko bolj naporno krožno pot mimo Podgorja (to pot priporočam predvsem ljubiteljem rož – travniki nad Podgorjem so dosti bolj bogati s perunikami kot tisti nad Prešnico). Če se boste odločili za podaljšan izlet, se spustite proti Podgorju po strmi markirani poti (lahko pa se odločite tudi za spust po eni od nemarkiranih stezic), dokler ne boste prišli do požarne ceste, ki je speljana nad Podgorjem vzporedno s pobočjem Slavnika.


Razbeljena požarna
cesta

Na križišču s požarno cesto (ne morete je zgrešiti, je najviše speljana gozdna cesta na tem pobočju) zapustite pot, po kateri ste se spuščali, in se odpravite desno (proti severu), mimo Podgorja, ki ga boste tu in tam uzrli skozi drevesne krošnje pod seboj. Požarno cesto prečka le en omembe vreden kolovoz (pravi zagnanci se bodo po njem vzpeli nazaj na sedlo pod Grmado in se nato v Prešnico spustili po markirani poti), takoj za tem pa naredi požarna cesta oster levi ovinek in se začne spuščati proti Podgorju.

Na srečo se dobrih 300 metrov za tem ovinkom pojavi kolesarska pot, ki se odcepi proti severu (desno) in nas skozi prijeten gozdiček po s travo zaraščenem kolovozu pripelje do železnike proge približno 500 metrov severno od postaje v Podgorju. Tukaj je sence nepreklicno konec, progo moramo prečkati in se mimo razbeljenih kraških travnikov odpraviti nazaj proti Prešnici. Dolge 3 kilometre (prav neverjetno je, kako se pot vleče, ko te med hojo po prašni makadamski cesti sonce neusmiljeno peče v hrbet) si lahko popestrimo z opazovanjem rož na travnikih– konec maja boste poleg osatov opazili tudi živordeče cvetove klinčkov.

Malo pred Prešnico nas pot privede do asfaltne ceste, ki sicer pelje v Prešnico, a jo raje čimprej zapustimo in se po kolovozu tik pod progo vrnemo do parkirišča, kjer smo pustili avto.

Komentarji

Ocena izleta: (Leon Jagodic, 4. 5. 2010)

izjemno zanimiv izlet, na katerega smo se podali v nedeljo. Je pa pot preko Malih Vrat precej zaraščena, zato je potrebno na odcepih kar paziti. Ampak markacije so pa celo pot vidne, tako da lahko brez skrbi hodimo. Več na: http://toinono.blog.siol.net/2010/05/04/prvomajski-slavnik/


Komentar (Damir Arh, 14. 4. 2010)

Slavnik je res prijetno obiskati v vsakem letnem času. Na krožno pot v obratni smeri in z izhodiščem v Podgorju smo se odpravili na velikonočno nedeljo. Več o naših vtisih pa na http://potepanja-v-naravi.blogspot.com/2010/04/slavnik.html.


Ocena izleta: (vinko, 2. 5. 2009)

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.