Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Na Slavnik iz Prešnice

Iz Prešnice na Slavnik

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Pogled na Piranski zaliv

Dobrih 30 minut hoje nas pripelje na rob nekoliko večje jase. Pot pelje nekaj metrov pod gozdnih robom, nad seboj pa boste opazili precej strme skalne stene. Predlagam, da si vzamete nekaj minut časa in se povzpnete nanje – pogled na Slovensko Istro in Piranski zaliv je vsekakor vreden truda, v daljavi pred sabo pa boste zagledali tudi Grmado in Slavnik.


Grmada v daljavi

Od skalnega razglednika dalje postaja pot čedalje bolj položna in nas kmalu pripelje na prve kraške travnike pod Veliko Gobovico, kjer ljubitelje rož v maju čaka razkošna razstava potonik in narcis, vsakega od nas pa bo verjetno navdušil razgled na Podgorski Kras, Bržanijo in okoliške hribe ter morje v ozadju.

Pot se nadaljuje v glavnem čez travnike, le tu in tam zavije v redek gozdiček, ki v poletnih mesecih daje vsaj malo sence. Po krajšem vzponu boste dosegli sedlo, kjer boste prečkali makadamsko cesto, po kateri se lahko na Slavnik pripeljete iz Kozine (ne boste verjeli, toda videl sem »pohodnike«, ki so se do tod pripeljali z avtomobilom, ga parkirali kar sredi travnika in se nato odpravili »osvajat Slavnik«).


Razgled s kraških travnikov pod Grmado

Gozda ob poti je spet nekoliko več, tik pod Grmado pa se začne bukov (ki mora biti precej vlažen, sodeč po rastlinah, ki rastejo v njem), pot postane malce bolj strma in vas po nekaj minutah pripelje tik pod vrh Grmade, na kraške travnike okoli vrha Slavnika, od koder boste že videli Tumovo kočo pod vrhom Slavnika. K njej se lahko odpravite po makadamski cesti, lahko pa jo uberete po dobro uhojeni poti čez manjši kucelj in nato naravnost po travnikih do koče.

Komentarji

Ocena izleta: (Leon Jagodic, 4. 5. 2010)

izjemno zanimiv izlet, na katerega smo se podali v nedeljo. Je pa pot preko Malih Vrat precej zaraščena, zato je potrebno na odcepih kar paziti. Ampak markacije so pa celo pot vidne, tako da lahko brez skrbi hodimo. Več na: http://toinono.blog.siol.net/2010/05/04/prvomajski-slavnik/


Komentar (Damir Arh, 14. 4. 2010)

Slavnik je res prijetno obiskati v vsakem letnem času. Na krožno pot v obratni smeri in z izhodiščem v Podgorju smo se odpravili na velikonočno nedeljo. Več o naših vtisih pa na http://potepanja-v-naravi.blogspot.com/2010/04/slavnik.html.


Komentar (Mojca Luštrek, 14. 2. 2010)

K drugemu odstavku: zdaj je poskrbljeno tudi za tiste, ki so zdravo pamet pozabili doma, saj je desni kolovoz odločno in odlično označen. :D

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.