Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Strma pot na Slavnik iz Podgorja

Kratek opis poti

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

V Podgorje najlaže pridete tako, da primorsko avtocesto zapustite na odcepu Kastelec (takoj za predorom, če prihajate iz smeri Ljubljane) in nato sledite znakom za Podgorje.

Tik pred začetkom vasi boste prečkali železnico (ob železniški postaji), kmalu nato pa vas bo kažipot za parkirišče usmeril desno na lepo urejeno turistično parkirišče, kjer vas čaka tudi zemljevid okolice z označenimi potmi na Slavnik in Kojnik.

S parkirišča se po asfaltu odpravite proti vasi. Markacije vas kmalu usmerijo na zgornjo asfaltno cesto (skozi vas), pred vodnjakom sredi vasi pa zavijete levo.

Ob mojem zadnjem obisku tam ni bilo kažipota; če boste prišli do kažipota za lažjo pot, boste že predaleč.

Za vasjo vas pot pripelje na travnik. Ob robu gozda boste opazili oddajnik, mimo katerega vodi kolovoz. Ne odpravite se po njem (čeprav bi vas tudi ta pripeljal do vrha), ampak jo uberite po nekoliko ožji kamniti poti levo od kala. Vzpenja se skozi redek gozd, sredi klanca pa vas markacije usmerijo rahlo v desno na ožjo stezico.

Če boste ta odcep zgrešili in do požarne ceste začeli pogrešati markacije, zavijte na njej v desno in poiščite mesto, kjer cesto prečka markirana pot.

Za požarno cesto vas čaka še četrt ure precej strmega vzpona, nato pa že lahko uživate na razglednih travnikih pod Slavnikom; ti se tukaj začnejo precej prej, kot če se na Slavnik odpravite po lažji, položni poti. Tu in tam vas pot spet zapelje med borovce, nato pa se priključite kolovozu, po katerem je speljana položna pot, in v nekaj minutah pridete do planinske koče pod vrhom.

 

Komentarji

Ocena izleta: (Leon Jagodic, 4. 5. 2010)

izjemno zanimiv izlet, na katerega smo se podali v nedeljo. Je pa pot preko Malih Vrat precej zaraščena, zato je potrebno na odcepih kar paziti. Ampak markacije so pa celo pot vidne, tako da lahko brez skrbi hodimo. Več na: http://toinono.blog.siol.net/2010/05/04/prvomajski-slavnik/


Komentar (Damir Arh, 14. 4. 2010)

Slavnik je res prijetno obiskati v vsakem letnem času. Na krožno pot v obratni smeri in z izhodiščem v Podgorju smo se odpravili na velikonočno nedeljo. Več o naših vtisih pa na http://potepanja-v-naravi.blogspot.com/2010/04/slavnik.html.


Komentar (Mojca Luštrek, 14. 2. 2010)

K zadnjemu odstavku: "dobrih sto metrov" je malo premalo - zaradi tega sva zavila s ceste pod prvim kablom, že pod cestnim klancem. Pravi je drugi kabel, ko se cesta že vzpne (http://pohribih.blogspot.com/search?q=tavanje+okoli+slavnika).

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.