Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Na Slavnik iz Prešnice

Prešnica

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Pot na Slavnik začnemo v Prešnici, kraški vasici, stisnjeni ob pobočja Slavniškega pogorja. V Prešnico boste najlaže prišli skozi Kozino:

  • Avtocesto Ljubljana–Koper zapustite na izvozu Kozina.
  • Pot nadaljujete skozi Kozino po stari magistralni cesti proti Kopru (pozor: kažipotov za Koper skorajda ni več, z avtoceste vozite v smeri Kozina).
  • Nekaj kilometrov za Kozino, skoraj točno tam, kjer avtocesta prečka magistralno cesto, je odcep za Prešnico. Od vasi vas loči še 2 km vožnje.

Prijeten vzpon
skozi gabrov gozd

Po ozki in razgibani cesti med stisnjenimi kraškimi hišami v Prešnici se zapeljite mimo cerkve sv. Jedrti. Za rumeno hišo (le nekaj metrov za cerkvijo) so prijazni domačini pripravili parkirišče za pohodnike na Slavnik. Tu lahko brez skrbi pustite avto, opazili pa boste tudi prve markacije, ki jim sledite skozi vas – najprej po asfaltu, nato pa na koncu vasi zavijete desno na kolovoz, ki teče pod železniško progo. Planinska pot se že kmalu odcepi od kolovoza, prečka progo in se začne položno vzpenjati po pobočju skozi redek gabrov gozd, ki tudi poleti daje nekaj sence in nas tako ščiti pred prehudo vročino.

Že po nekaj minutah vzpona se nam z leve pridruži markirana pot iz Klanca (še ena od markiranih poti, ki ni vrisana na nobenem zemljevidu), mi pa nadaljujemo blagi vzpon v desno. V maju boste kmalu zagledali prve potonike, ki posamič sramežljivo rastejo na manjših travnatih jasah sredi gozda, pozorno oko pa bo v travi ob poti opazilo tudi cevaste cvetove rumenega podraščca.

Komentarji

Ocena izleta: (Leon Jagodic, 4. 5. 2010)

izjemno zanimiv izlet, na katerega smo se podali v nedeljo. Je pa pot preko Malih Vrat precej zaraščena, zato je potrebno na odcepih kar paziti. Ampak markacije so pa celo pot vidne, tako da lahko brez skrbi hodimo. Več na: http://toinono.blog.siol.net/2010/05/04/prvomajski-slavnik/


Komentar (Damir Arh, 14. 4. 2010)

Slavnik je res prijetno obiskati v vsakem letnem času. Na krožno pot v obratni smeri in z izhodiščem v Podgorju smo se odpravili na velikonočno nedeljo. Več o naših vtisih pa na http://potepanja-v-naravi.blogspot.com/2010/04/slavnik.html.


Komentar (Mojca Luštrek, 14. 2. 2010)

K zadnjemu odstavku: "dobrih sto metrov" je malo premalo - zaradi tega sva zavila s ceste pod prvim kablom, že pod cestnim klancem. Pravi je drugi kabel, ko se cesta že vzpne (http://pohribih.blogspot.com/search?q=tavanje+okoli+slavnika).

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.