Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Raduha iz Robanovega kota

Spust v Luče

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Čez 5 minut pridemo do širokega kolovoza in zavijemo desno nanj, kakor kažejo markacije. Precej se spusti in postane čisto skalnat. Mimo številnih odcepov ves čas hodimo po glavnem (za silo markiranem) kolovozu, ki postane spet bolj cesta. Če imate srečo, čeznjo steče gams. Po 20 minutah se gozdna cesta razcepi; desni krak je markiran, levi pa označen z rdečimi pikami.

Zavijemo na desnega, ki je kljub precejšnji širini spet bolj kolovoz, saj po sredini raste trava. V 10 minutah nas pripelje do znamenja. Levo od njega se skozi drevje vidi ograjen travnik in slišijo glasovi z bližnje domačije. Zatem se gozd odpre, da se pokaže nekaj hiš v bregu in se lepo vidi v dolino (prav tako lepo pa se vidi, da je še precej daleč).

Čez dobrih 5 minut je v desno odcep za Zg. Zavratnik, a to ni naša smer. Čez 10 minut se gozd na levi odpre na travnik in od tu je prelep pogled na Veliki Rogatec. Medtem ko ga občudujemo, lahko zobljemo dišeče gozdne jagode. Še malo in znajdemo se na ovinku makadamske ceste. Preden se ovinek izteče do konca v levo, je na veliki smreki na desni markacija, dobro skrita v grmovju. Na prvem razcepu, kjer bi utegnili zaiti, sta v levo bela puščica in markacija (sicer so markacije precej redke).

Čez slabih 10 minut je treba kar naprej navzdol, čeprav ni označeno (le za nazaj je), nato pa se svet kmalu odpre in desno pod travnikom zagledamo asfaltno cesto. Naša pot se ji ogne levo nazaj v gozd, a le za kako minuto, nato pa asfalt prečkamo in po robu travnika pridemo na travnat kolovoz. Na gospodarskem poslopju pod njim zagledamo markacijo in belo puščico navzdol.

Na domačiji Raduha 28 in drugih poslopjih so markacije, ki nas vodijo med hišami, dokler se ne ustavimo pri ograji. Ni druge – preplezati jo je treba. Markacije nam še nekaj časa kažejo od drevesa do drevesa, potem pa jih na lepem zmanjka in znajdemo se pred drugo ograjo. Ugibanja, ali se je kmet ogradil zaradi ovac, ki se pasejo tam, ali zaradi »nadležnih« pohodnikov, je konec, ko nam domači fant prijazno dovoli spust kar po njihovem travniku. Ta je strašansko strm in na dnu z leve pripelje nanj pot, katere začetek smo nerazložljivo (saj smo se vendar ves čas držali markacij!) izgubili na kmetiji.

Po četrt ure pridemo do kapelice, kjer nas čakajo klopca, nekoliko zastrt pogled na Luče in markirana pot navzdol. Že čez 5 minut se pri kažipotih spustimo na asfaltno cesto tik pred mostom čez Savinjo. Od tam do dobre večerje pa ni več daleč ...

Pot s planine Loka v Luče je kot nalašč za vračanje, za vzpon na Raduho pa bi bila kar prelahka in nekoliko dolgočasna.

Komentarji

Komentar (mirjam kopše, 2. 10. 2006)

Pot na Durce je dobro na novo markirana.Opis izleta je res odličen.Velika mama vas čaka! :D (1.10.2006)


Komentar (Gregor Kladnik, 8. 8. 2006)

Konec junija je bila cesta proti Snežni jami v precej slabem stanju, so jo tudi ravno obnavljali. Izlet je cudovit z lepimi razgledi od Durc dalje. Sem sledil napotkom s te strani in izlet krožno zaključil preko Pl. Arta - hvala za dober opis poti! :D lp, gregor


Ocena izleta: (rajko piko, 23. 2. 2006)

...Odličen opis poti in tudi sam izlet...Še veliko uspeha naprej...lp rajko :D


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.