Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Raduha iz Robanovega kota

Čez planino Arta na Veliko Raduho

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Pot do Snežne jame

Zdaj je pot nekoliko manj strma, a še vedno vse prej kot sprehajalna. Ves čas se moramo otepati nenavadno številnih in nadležnih muh. Čez dobre pol ure se gozd začne redčiti. V 10 minutah pridemo po slepem koncu makadamske ceste, ki pripelje iz Strug, do parkirišča za obiskovalce Snežne jame. Kažipot napoveduje 10 minut vzpona k vhodu vanjo; pot je zelo strma in skalnata.

Do jame se pride tudi z avtomobilom iz vasi Struge. Pri mostičku ob cesti Ljubno-Luče je označen odcep. Po asfaltni (4 km) in nato makadamski cesti (15 km, na koncu asfalta sicer piše 11 km; skoraj 40 minut vožnje, ker dosti več kot povprečno 30 km/h ne moremo voziti) se peljemo do parkirišča pri Koči na Loki oziroma še 2 km do parkirišča pri jami. Pohod na Raduho iz doline in nazaj traja skoraj ves dan (razen če kar dirjate in »ne vidite nič, ne slišite nič«), zato si je jamo, ki vam vzame najmanj dve uri (zjutraj pa še več, ker se prvi ogled nikoli ne začne zares ob devetih), bolje ogledati posebej. Če se pripeljete pod planino Loka, pa zlahka združite ogled jame in vzpon na Raduho.

Kakih 150 m naprej se cesta nekoliko razširi in tam zavijemo levo v breg proti planini Arta. Potka je ozka in zaraščena, slabo vidna. Čez približno 10 minut nas preseneti celo polje zlatih pogačic, kmalu zatem pa se znajdemo na travnatem bregu, vrh katerega čepi ograjen stan. Travnik kar prekipeva od barv raznovrstnega planinskega cvetja. Više gori je še ena hiška, okoli katere se je ob našem obisku paslo nekaj krav. Pri stanu lahko malo počijemo in si napasemo oči na zeleni preprogi s pisanim cvetličnim vzorcem.


Planina Arta

Ko si privežemo dušo, uberemo stezo levo nad stanom (v travi ni prav razločna) in na koncu planine nas spet sprejme gozd v svojo senco. Po dobrih 20 minutah se nam čez pot postavi ograja, kmalu zatem pa se nam odpre lep pogled na Mali rt (1975 m) in v dolino, na Robanov kot. Kar nekaj časa se vzpenjamo med ruševjem in podoba je, kot bi se dvigovali naravnost v nebo.


Tik pod vrhom

Ko se ruševje zniža in razredči, nas razveselijo kamniške murke. Zadnji del poti je zelo skalnat in ponekod niti ni prave steze, ampak kar malo poplezamo med skalami in čeznje, posebno strmo pa ni več. Čez kake tričetrt ure se nam Velika Raduha lepo nastavi za fotografiranje in nedolgo zatem smo že na vrhu. Tam ni drugega kot vpisna skrinjica, ozaljšana s cepinom in kovanim »srčkom«, in seveda lep razgled. In zraka, ki nam ga je v kaki strmini ali nad prepadi pod Gozdkom včasih morda nekoliko zmanjkovalo, se nadihamo po mili volji.

Komentarji

Komentar (mirjam kopše, 2. 10. 2006)

Pot na Durce je dobro na novo markirana.Opis izleta je res odličen.Velika mama vas čaka! :D (1.10.2006)


Komentar (Gregor Kladnik, 8. 8. 2006)

Konec junija je bila cesta proti Snežni jami v precej slabem stanju, so jo tudi ravno obnavljali. Izlet je cudovit z lepimi razgledi od Durc dalje. Sem sledil napotkom s te strani in izlet krožno zaključil preko Pl. Arta - hvala za dober opis poti! :D lp, gregor


Ocena izleta: (rajko piko, 23. 2. 2006)

...Odličen opis poti in tudi sam izlet...Še veliko uspeha naprej...lp rajko :D


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.