Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Raduha iz Robanovega kota

Iz Robanovega kota mimo Račnika

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Račnik

Vrnemo se čez most, prečkamo cesto in pod hišami zavijemo na slabo označen odcep desno v breg. Po stopničkah se spustimo v gozd na zelo ozko potko, ki teče vzporedno s pobočjem po levem bregu Savinje. Markacij skoraj ni in še tiste so slabe, najslabše pa je, da jih ni na ključnih mestih.

Na desni se kmalu odpre lep pogled na skalnati Križevnik (1909 m) nad smrekovimi gozdovi. V četrt ure se potka priključi zaraščenemu kolovozu. Kmalu potem ko zavijemo desno po njem, se razširi in »očisti«. Čez 10 minut pod strmim travnikom, na katerem raste nekaj sadnega drevja, pridemo do naslednjega kolovoza, ki teče pravokotno na našega.


Pogled na okoliške gore

Občutek (oznak ni) nas usmeri desno in novi kolovoz nas pripelje na makadamsko cesto, po kateri bi lahko prišli ali se celo pripeljali sem, če bi zapustili cesto Luče-Solčava že pred Robanovim Kotom (na zemljevidu je videti zelo ovinkasta). In že smo pri Račniku (Robanov Kot 31). Za domačijo se napotimo po gozdnem kolovozu, prečkamo potoček in se po 5 minutah na označenem razcepu povzpnemo levo proti Koči na Loki.

Od Račnika je pot bolje markirana (to je morda odgovor na vprašanje, zakaj na zemljevidu poti na Raduho v Planinskem vestniku 5/04 rdeča črta teče po cesti). Na naslednjem razcepu ne sledimo ne levemu (gor) ne desnemu (dol) kraku kolovoza, ampak ga prečkamo in pri rdeči piki na drevesu stopimo na stezico v gozd.

Čez dobrih 5 minut smo spet na kolovozu, ki ga širijo in utrjujejo v cesto, da le s težavo zlezemo nanj. Desni krak te bodoče ceste se kar izgubi med drevjem in tam je na drevesu poveden napis KONC. Prečkamo razrito »gradbišče« in spet pri (velikanski) rdeči piki zagrizemo v zelo strm breg, poraščen z resjem. Čez 10 minut se pot nekoliko zravna pri skali z napisoma Š in R ter puščico, nato pa se spet rahlo vzpne proti skalam, se »prevrne« navzdol čez oster rob.


Pod stenami Gozdka

Stezica je ponekod le še ozka polička okrog skal, pod nami pa zija huda strmina. Kakih 10 minut od skale na izravnavi kar prav pridejo klini in še na kakem mestu ne bi bilo nič narobe, če bi se bilo mogoče za kaj prijeti. Čez nadaljnjih 10 minut se stezica kar konča in znajdemo se pred veliko grapo ali strugo, oznak pa nobenih. Prečkamo jo rahlo navzgor in šele po nekaj metrih poti v gozd se spet pojavi markacija. Nadaljujemo pod navpičnimi stenami Gozdka, ki bi navdušile marsikaterega plezalca. Čez slabe pol ure na označenem razcepu (na približno 1250 m) zavijemo levo proti planini Arta (desna pot vodi na planino Loka).

Komentarji

Komentar (mirjam kopše, 2. 10. 2006)

Pot na Durce je dobro na novo markirana.Opis izleta je res odličen.Velika mama vas čaka! :D (1.10.2006)


Komentar (Gregor Kladnik, 8. 8. 2006)

Konec junija je bila cesta proti Snežni jami v precej slabem stanju, so jo tudi ravno obnavljali. Izlet je cudovit z lepimi razgledi od Durc dalje. Sem sledil napotkom s te strani in izlet krožno zaključil preko Pl. Arta - hvala za dober opis poti! :D lp, gregor


Ocena izleta: (rajko piko, 23. 2. 2006)

...Odličen opis poti in tudi sam izlet...Še veliko uspeha naprej...lp rajko :D


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.