Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Polhograjska Grmada čez Ravnek

Vrnitev preko Setnice

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Pogled z grebena na Polhov Gradec

Pot po grebenu
Ena najlepših poti, po kateri se lahko vrnete z Grmade, je spust po grebenu proti cerkvi sv. Uršule in nadaljevanje poti preko Setnice. Če se boste odločili za to pot, takoj po začetku spusta z Grmade zavijte desno. Pot vas ves čas vodi tik pod grebenom, občasno celo po samem grebenu (kadar so tla spolzka, bodite zelo previdni), do razcepa kjer se lahko odločite za povratek proti lovski koči in spust preko Ravneka ali nadaljevanje poti proti Setnici.


Spust z zadnjih skal v grebenu

Markirana pot v sredini slike, spustimo se levo proti cerkvi

Za prave ljubitelje skal pa obstaja še tretja pot – namesto da bi se spustili nekaj metrov in nadaljevali s potjo po travnikih proti Setnici, nadaljujte s hojo po grebenu, dokler se ne boste znašli na zadnjih skalah, s katerih boste imeli odličen pogled na cerkev sv. Uršule pod vami. S teh skal se spustite na levo (pod seboj boste opazili sledove poti) po precej strmem skalnatem pobočju, nato pa nadaljujte s spustom preko travnikov naravnost proti cerkvi pod vami. Tudi na teh pobočjih vas v aprilu čaka obilje dišečega volčina (ne nabirajte ga – tako kot ostali volčini je tudi ta precej strupen).


Cerkev sv. Uršule nad Setnico

Ob cerkvi se začne makadamska pot, ki vas pripelje do Setnice, kjer se združi z markirano potjo, ki vodi z vrha Grmade. Pot prečka zaselek in se začne hitro spuščati skozi bukov gozd proti dolini ter nas po dobrih 10 minutah spusta pripelje do makadamske ceste. Markacije vas na tem mestu usmerijo naprej po poti v dolino, vendar jim raje ne sledite – pripeljale vas bodo na dvorišče, kjer vas čaka napis »zasebno dvorišče – hud pes – prečkate na lastno odgovornost«. Izkaže se, da se za tako uradno strašljivim napisom skrivajo zelo prijazni domačini, ki imajo precej hudega psa in so očitno že imeli probleme z zagretimi izletniki. Da ne bo nepotrebnih zapletov, se jim raje izognite in nadaljujte spust po makadamski cesti do Mačkovega grabna – pot si boste podaljšali le za dobrih 300 metrov.


Spust proti dolini Bočne

Če ste se na Grmado podali izpred Pratkarja, se boste do parkirišča verjetno vrnili po asfaltni cesti, lahko pa tik pred mostom preko Božne zavijete na makadamsko cesto, ki teče ob levem bregu Božne (tudi ta vas bo pripeljala v središče Polhovega Gradca). Pred odhodom iz Polhovega Gradca bi Vam toplo priporočal še postanek pri Pratkarju, kjer uspešno ohranjajo večstoletno tradicijo odlične gostilne z izvrstno domačo hrano.

Komentarji

Ocena izleta: (tone brlan, 13. 3. 2010)

Današnji izlet je bil pravi balzam. Sneg na poti navzgor ni predstavljal večjih ovir, navzdol pa. Pot iz vasi Topol je vedno pravi užitek, danes pa so vladale še napol zimske razmere. Nevarnost zdrsa je le na nekaj izpostavljenih mestih, sicer se pa sneg veselo tali. Upam, da bo že v nekaj dneh pot kopna, zato želim vsem, ki bodo Polhograjsko Grmado obiskali prihodnji teden obilo planinskih užitkov. Je pa Stritar v svoji knjigi 111 izletov kar lepo zadel, ko je napisal, da P. Grmada ponuja pravi okus visokogorja, čeprav leži nižje.


Komentar (Robert Urh, 14. 1. 2006)

Včeraj smo se podali na organizirano nočno "turo" iz Polhovega Gradca. Pohodnikov je bilo obilo, tako da je bilo kar zabavno.
Priznati moram, da sem kar malo podcenjeval pohod, zato sem bil na koncu kar prijetno utrujen. Vreme je bilo idealno, svetla noč brez mraza. Drugo leto pridemo spet.


Komentar (nadja uršič, 10. 1. 2006)

Naša družbica bo Polhograjsko grmado na polno luno (13. 1.) osvojila iz smeri doline Ločnice (Sora, Trnovec). Avtomobili ostanejo na avtobusni postaji (300 m od gostišča Legastja - odlična domača hrana in slaščice). Rahel vzpon na turistično kmetijo Robež , nadaljevanje tik za hišo, kjer se po 20 minutah pridružimo pohodnikom, ki prihajajo s Topola, vzpon na Grmado, veselo druženje z ostalimi pohodniki na Gontah. Se vidimo??????
Prijeten vzpon ob čarobni polni luni in lesketajočem snegu, Nadja

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.