Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Na Polhograjsko Grmado iz Belice

Zadnji vzpon

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Strm vzpon proti
vrhu Grmade

Po grebenu proti
Grmadi

Nadaljevanje poti je v začetku še precej položno in teče po senčnem gozdu, že čez nekaj sto metrov pa nas greben pripelje do travnatih pobočij, značilnih za Grmado – okoli nas rastejo le še posamezni borovci, ki sredi poletja prijetno dišijo in nam skupaj s pripekajočim soncem dajejo občutek, da smo se naenkrat znašli v borovem gozdičku nekje ob Sredozemskem morju, seveda z manjšo lepotno napako – manjka morje, v katerem bi se lahko ohladili. Za »dobro mero« se začne pot pred začetkom zadnjega vzpona na Grmado spuščati in nas približno 30 metrov niže pripelje na pot, ki vodi od lovske koče nad Polhovim Gradcem do turistične kmetije Gonte. Markacije nas usmerijo v levo in po senčnem gozdu se lahko s hojo po položni potki pripravimo na zadnji vzpon.

Čez približno 150 metrov se od poti, po kateri hodimo, odcepi pot desno navzgor – bodite pozorni: če boste zgrešili ta odcep, se boste sprehodili vse do lovske koče (lahko pa si seveda tako malce podaljšate izlet). Zadnji vzpon poteka tako kot vsi ostali vzponi na Grmado večinoma naravnost navzgor po travnatem pobočju, posejanem s skalami, in nas, ko premagamo 160 metrov višinske razlike, pripelje na vrh Grmade.

Med vzponom bodite malce pozorni tudi na to, kako se boste orientirali ob vrnitvi. Pobočje Grmade je prepleteno s stezicami in že manjša nepozornost vas lahko odpelje v napačno smer.

V Belico se vrnete po poti, po kateri ste se povzpeli, izlet pa si lahko še malce podaljšate s spustom po grebenu Grmade do lovske koče ali s spustom do kmetije Gonte.

Komentarji

Ocena izleta: (tone brlan, 13. 3. 2010)

Današnji izlet je bil pravi balzam. Sneg na poti navzgor ni predstavljal večjih ovir, navzdol pa. Pot iz vasi Topol je vedno pravi užitek, danes pa so vladale še napol zimske razmere. Nevarnost zdrsa je le na nekaj izpostavljenih mestih, sicer se pa sneg veselo tali. Upam, da bo že v nekaj dneh pot kopna, zato želim vsem, ki bodo Polhograjsko Grmado obiskali prihodnji teden obilo planinskih užitkov. Je pa Stritar v svoji knjigi 111 izletov kar lepo zadel, ko je napisal, da P. Grmada ponuja pravi okus visokogorja, čeprav leži nižje.


Komentar (Robert Urh, 14. 1. 2006)

Včeraj smo se podali na organizirano nočno "turo" iz Polhovega Gradca. Pohodnikov je bilo obilo, tako da je bilo kar zabavno.
Priznati moram, da sem kar malo podcenjeval pohod, zato sem bil na koncu kar prijetno utrujen. Vreme je bilo idealno, svetla noč brez mraza. Drugo leto pridemo spet.


Komentar (nadja uršič, 10. 1. 2006)

Naša družbica bo Polhograjsko grmado na polno luno (13. 1.) osvojila iz smeri doline Ločnice (Sora, Trnovec). Avtomobili ostanejo na avtobusni postaji (300 m od gostišča Legastja - odlična domača hrana in slaščice). Rahel vzpon na turistično kmetijo Robež , nadaljevanje tik za hišo, kjer se po 20 minutah pridružimo pohodnikom, ki prihajajo s Topola, vzpon na Grmado, veselo druženje z ostalimi pohodniki na Gontah. Se vidimo??????
Prijeten vzpon ob čarobni polni luni in lesketajočem snegu, Nadja

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.