Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Polhograjska Grmada čez Ravnek

Grmada

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Vrh Grmade
Po strmem vzponu, ki vas privede na vrh Grmade, se splača vzeti čas za krajši počitek ter (ob lepem vremenu) uživanje v prekrasnem razgledu – s samega vrha razgled proti vzhodu sicer zakriva grmovje, zato pa si boste lahko ogledali celotno Ljubljansko kotlino s Krimom v ozadju, Ulovko, Koreno in Kožljek pred njo, Polhograjsko goro pod vami, Tošč na severu, Blegoš in Porezen za Toščem ter Julijske Alpe in Karavanke v ozadju. S klopce pod Grmado, ki gleda proti vzhodu, pa boste v daljavi zagledali cerkev sv. Katarine na Topolu.

V Polhov Gradec se lahko vrnete po poti, po kateri ste se vzpeli, množica poti na Grmado pa vam daje možnost bogate izbire krožnih poti:

  • Če ste se na Grmado povzpeli po grebenu, se lahko vrnete po poti ob pobočju grmade (in obratno).
  • Po grebenu se spustite mimo cerkvice sv. Uršule v Setnico. Od tam se lahko po makadamski poti odpravite do Ravneka in nadaljujete spust do gostilne Pratkar, lahko pa se s Setnice spustite v dolino Božne in se do izhodišča vrnete po asfaltni cesti skozi Polhov Gradec.
  • Če vas bo zamikalo še malo več hoje, se lahko spustite z Grmade v Gonte ter nato po poti ob pobočju Grmade vrnete proti lovski koči in v dolino.
  • Z Grmade se lahko spustite v Gonte ter po nemarkirani poti skozi Mačkov graben v dolino Božne.

In še možnost za najbolj zagrete planince: z Grmade lahko nadaljujete pot preko Malega Tošča do Tošča.


Pogled proti jugo-zahodu: v ospredju greben, po katerem se bomo spustili, desno od njega Polhograjska Gora, v ozadju greben Korene

Pogled proti severu - v ospredju Tošč, za njim Škofjeloško hribovje, v ozadju Julijske alpe

Komentarji

Ocena izleta: (tone brlan, 13. 3. 2010)

Današnji izlet je bil pravi balzam. Sneg na poti navzgor ni predstavljal večjih ovir, navzdol pa. Pot iz vasi Topol je vedno pravi užitek, danes pa so vladale še napol zimske razmere. Nevarnost zdrsa je le na nekaj izpostavljenih mestih, sicer se pa sneg veselo tali. Upam, da bo že v nekaj dneh pot kopna, zato želim vsem, ki bodo Polhograjsko Grmado obiskali prihodnji teden obilo planinskih užitkov. Je pa Stritar v svoji knjigi 111 izletov kar lepo zadel, ko je napisal, da P. Grmada ponuja pravi okus visokogorja, čeprav leži nižje.


Komentar (Robert Urh, 14. 1. 2006)

Včeraj smo se podali na organizirano nočno "turo" iz Polhovega Gradca. Pohodnikov je bilo obilo, tako da je bilo kar zabavno.
Priznati moram, da sem kar malo podcenjeval pohod, zato sem bil na koncu kar prijetno utrujen. Vreme je bilo idealno, svetla noč brez mraza. Drugo leto pridemo spet.


Komentar (nadja uršič, 10. 1. 2006)

Naša družbica bo Polhograjsko grmado na polno luno (13. 1.) osvojila iz smeri doline Ločnice (Sora, Trnovec). Avtomobili ostanejo na avtobusni postaji (300 m od gostišča Legastja - odlična domača hrana in slaščice). Rahel vzpon na turistično kmetijo Robež , nadaljevanje tik za hišo, kjer se po 20 minutah pridružimo pohodnikom, ki prihajajo s Topola, vzpon na Grmado, veselo druženje z ostalimi pohodniki na Gontah. Se vidimo??????
Prijeten vzpon ob čarobni polni luni in lesketajočem snegu, Nadja

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.