Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Na Polhograjsko Grmado iz Belice

Od Belice proti Grmadi

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Tudi tokrat se bolj splača verjeti markacijam kot karti – potok lahko prebredete, lahko pa ga prečkate tudi po nekaj metrov oddaljeni brvi med grmovjem. Sedaj pa pozor – če se boste, srečni, ker ste rešili prvo nalogo, lahkomiselno odpravili po kolovozu, boste zagotovo zgrešili naslednjo markacijo (in se slabo uro potikali po grapah pod Grmado, dokler ne boste dokončno obupali in se vrnili na točko svoje površnosti), ki vas dobro skrita usmeri nazaj čez potok, tokrat na ozko stezico, ki se vije čez travnik proti gozdu, v katerem se razširi v dobro uhojeno in markirano planinsko pot.


Pogled na Grmado

Planinska pot se v začetku precej strmo dviga po pobočjih Grmade. Očitno je, da je ta vzpon že marsikomu povzročil precej preglavic, saj nas oznake na drevesih redno obveščajo o nadmorski višini, ki smo jo dosegli (ne pozabite: naš cilj je 900 metrov nad morjem). Pri prvih oznakah sem optimistično pomislil, da so markacisti slabo ocenili višino poti, saj sem bil prepričan, da sem se dvignil že precej više, ko pa sem prišel na prvi greben in mi je GPS-sprejemnik začel kazati natančno nadmorsko višino, sem moral priznati, da so oznake zelo natančne.

Kakorkoli že, po približno 200 metrih višinske razlike doseže pot položen greben, po katerem se vije proti Grmadi ter nas po nekaj minutah hoje pripelje na mesto, kjer je pobočje na naši levi zadosti strmo, da se nam čez vrhove grmovja in dreves odpre lep pogled na Grmado. Tu je postavljena tudi klopca, na kateri se lahko v senci odpočijemo pred nadaljevanjem vzpona.

Komentarji

Ocena izleta: (tone brlan, 13. 3. 2010)

Današnji izlet je bil pravi balzam. Sneg na poti navzgor ni predstavljal večjih ovir, navzdol pa. Pot iz vasi Topol je vedno pravi užitek, danes pa so vladale še napol zimske razmere. Nevarnost zdrsa je le na nekaj izpostavljenih mestih, sicer se pa sneg veselo tali. Upam, da bo že v nekaj dneh pot kopna, zato želim vsem, ki bodo Polhograjsko Grmado obiskali prihodnji teden obilo planinskih užitkov. Je pa Stritar v svoji knjigi 111 izletov kar lepo zadel, ko je napisal, da P. Grmada ponuja pravi okus visokogorja, čeprav leži nižje.


Komentar (Robert Urh, 14. 1. 2006)

Včeraj smo se podali na organizirano nočno "turo" iz Polhovega Gradca. Pohodnikov je bilo obilo, tako da je bilo kar zabavno.
Priznati moram, da sem kar malo podcenjeval pohod, zato sem bil na koncu kar prijetno utrujen. Vreme je bilo idealno, svetla noč brez mraza. Drugo leto pridemo spet.


Komentar (nadja uršič, 10. 1. 2006)

Naša družbica bo Polhograjsko grmado na polno luno (13. 1.) osvojila iz smeri doline Ločnice (Sora, Trnovec). Avtomobili ostanejo na avtobusni postaji (300 m od gostišča Legastja - odlična domača hrana in slaščice). Rahel vzpon na turistično kmetijo Robež , nadaljevanje tik za hišo, kjer se po 20 minutah pridružimo pohodnikom, ki prihajajo s Topola, vzpon na Grmado, veselo druženje z ostalimi pohodniki na Gontah. Se vidimo??????
Prijeten vzpon ob čarobni polni luni in lesketajočem snegu, Nadja

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.