Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Polhograjska Grmada čez Ravnek

Vzpon iz Polhovega Gradca

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Prvi vzponi

Pogled na Polhov Gradec
Pot na Grmado se začne v začetku Polhovega Gradca, pred gostilno Pratkar. Ob začetku poti (pred gostilno) je tudi parkirišče, kjer lahko pustite avto. Pot se v začetku strmo vzpenja, na levo se odpirajo lepi pogledi na Polhov Gradec. Po začetnem vzponu postane pot nekoliko bolj položna in teče po mešanem gozdu po pobočju Kuclja proti severu ter nas zlagoma pripelje do manjše kotline, v kateri se očitno zadržuje vlaga, saj boste v njej v vseh letnih časih našli rastline, ki jim ustreza nekoliko bolj vlažna zemlja (spomladi npr. zvončke).

Le še krajši vzpon vas loči do travnikov, preko katerih se odpravimo do makadamske ceste, ki nas bo pripeljala do zaselka Ravnek. Že tukaj se odprejo razgledi na sosednjo Polhograjsko goro ter preko Polhovega Gradca na Kožljek in Koreno.


Pogled na Polhograjsko Goro

Travniki pred Ravnekom

Na začetku teh travnikov (pod prvimi drevesi) boste našli tudi bogata rastišča divjih rož – najprej vijolic, nekoliko kasneje mrtvih kopriv in grebuljic. Tudi ob makadamski cesti, ki se počasi vzpenja proti Ravneku, vas čakajo presenečenja – če boste marca na prvem gozdnem robu pogledali pod desni rob ceste, boste opazili pobočje dobesedno prekrito z vijoličastimi cvetovi pasjega zoba.


Pogled z Ravneka na Grmado

Do Ravneka se lahko sprehodimo po makadamski cesti, nekoliko hitreje pa bomo napredovali po redkeje markiranih bližnjicah preko travnikov, ki pa so kljub temu dovolj shojene, da jih boste takoj opazili. Na teh travnikih boste spomladi opazili vijolice in bele žafrane, nekoliko kasneje pa spomladanske svišče in zlatice.

Za zaselkom Ravnek se makadamska cesta razcepi, leva cesta zavije navzdol proti Setnici, markacije pa nas usmerijo na pot, ki se nad to cesto zlagoma vzpenja ter nas po nekaj sto metrih pripelje do rastišča precej redke širokolistne lobodike. Pot kmalu za tem postane kmalu nekoliko bolj strma, po krajšem vzponu pa se priključi poti iz Dvora, ki na tem mestu povsem položno poteka po grebenu ter nas po nekaj minutah pripelje do lovske koče tik pod strmimi pobočji Grmade.

Po krajšem počitku pri lovski koči se lahko odločite za eno od dveh smeri vzpona na Grmado:

  • Naravnost navzgor do grebena, po katerem poteka pot ki vodi na Grmado mimo cerkvice sv. Uršule.
  • Ob pobočju Grmade proti severo-vzhodu ter nato navzgor po poti, ki prihaja iz Belice.

Po grebenu proti lovski koči

Lovska koča pod Grmado

Hoja ob strmih pobočjih Grmade

Zadnji vzponi

Ne glede na to, katero pot si boste izbrali, vas čaka spodobno strm vzpon na Grmado – če se odločite za pot po grebenu, se boste najprej dvignili za 150 m, nato pa se po zelo razglednem in »zračnem« grebenu sprehodili do Grmade, če pa se boste podali po bolj položni poti ob pobočju Grmade, vas zelo podoben vzpon čaka na koncu poti. Na strmih pobočjih Grmade boste lahko v aprilu in maju opazovali živo rumene cvetove alpskega popona in drobne rdeče grmičke dišečega volčina.

Komentarji

Ocena izleta: (tone brlan, 13. 3. 2010)

Današnji izlet je bil pravi balzam. Sneg na poti navzgor ni predstavljal večjih ovir, navzdol pa. Pot iz vasi Topol je vedno pravi užitek, danes pa so vladale še napol zimske razmere. Nevarnost zdrsa je le na nekaj izpostavljenih mestih, sicer se pa sneg veselo tali. Upam, da bo že v nekaj dneh pot kopna, zato želim vsem, ki bodo Polhograjsko Grmado obiskali prihodnji teden obilo planinskih užitkov. Je pa Stritar v svoji knjigi 111 izletov kar lepo zadel, ko je napisal, da P. Grmada ponuja pravi okus visokogorja, čeprav leži nižje.


Komentar (Robert Urh, 14. 1. 2006)

Včeraj smo se podali na organizirano nočno "turo" iz Polhovega Gradca. Pohodnikov je bilo obilo, tako da je bilo kar zabavno.
Priznati moram, da sem kar malo podcenjeval pohod, zato sem bil na koncu kar prijetno utrujen. Vreme je bilo idealno, svetla noč brez mraza. Drugo leto pridemo spet.


Komentar (nadja uršič, 10. 1. 2006)

Naša družbica bo Polhograjsko grmado na polno luno (13. 1.) osvojila iz smeri doline Ločnice (Sora, Trnovec). Avtomobili ostanejo na avtobusni postaji (300 m od gostišča Legastja - odlična domača hrana in slaščice). Rahel vzpon na turistično kmetijo Robež , nadaljevanje tik za hišo, kjer se po 20 minutah pridružimo pohodnikom, ki prihajajo s Topola, vzpon na Grmado, veselo druženje z ostalimi pohodniki na Gontah. Se vidimo??????
Prijeten vzpon ob čarobni polni luni in lesketajočem snegu, Nadja

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.