Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Polhograjska Grmada čez Gonte

Kratek opis poti

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Vzpon skozi Mačkov graben do Gont je opisan pri vzponu na Tošč.


Severna pobočja Grmade

Travniki nad Gontami

Gonte

Pot skozi Mačkov graben nas pripelje skozi bukov gozd do travnikov pred kmetijo Gontar, kjer nas kažipoti usmerjajo proti Tošču, Osolniku in Grmadi. Zavijemo desno proti Grmadi in sledimo kolovozu, ki teče po zgornjem robu travnika. Poleti je pot zelo očitna, pozimi pa malce pozornosti ne škodi, saj so travniki na Gontah zelo prepišni in sneg kmalu zamede sicer dobro zgaženo pot. Na vrhu vzpona se odcepi desno v gozd ožja steza; tu se bomo morali pozimi zanesti predvsem na gaz v gozdu, saj je prva markacija precej slabo vidna. Za prvim ovinkom pridemo iz gozda nad manjše sedelce in pred nami se pojavi skalna gmota Grmade, ki se dviguje še kakšnih sto metrov nad nami.

Po stezici se spustimo nekaj metrov niže, nato pa nas čaka precej strm vzpon po severnem pobočju Grmade. Pot teče po bukovem gozdu; na bolj strmih delih nam pomagajo stopnice, vsa izpostavljena mesta pa so zavarovana z jeklenicami. Po dobrih 15 minutah vzpona pridemo do klopce pod Grmado, kjer nas čaka razgled na okoliške hribe in Kamniške Alpe v ozadju, od tod do vrha pa je le še nekaj korakov.


Pogled na Kamniške Alpe, levo Tošč

Julijske Alpe s Triglavom

Komentarji

Ocena izleta: (tone brlan, 13. 3. 2010)

Današnji izlet je bil pravi balzam. Sneg na poti navzgor ni predstavljal večjih ovir, navzdol pa. Pot iz vasi Topol je vedno pravi užitek, danes pa so vladale še napol zimske razmere. Nevarnost zdrsa je le na nekaj izpostavljenih mestih, sicer se pa sneg veselo tali. Upam, da bo že v nekaj dneh pot kopna, zato želim vsem, ki bodo Polhograjsko Grmado obiskali prihodnji teden obilo planinskih užitkov. Je pa Stritar v svoji knjigi 111 izletov kar lepo zadel, ko je napisal, da P. Grmada ponuja pravi okus visokogorja, čeprav leži nižje.


Komentar (Robert Urh, 14. 1. 2006)

Včeraj smo se podali na organizirano nočno "turo" iz Polhovega Gradca. Pohodnikov je bilo obilo, tako da je bilo kar zabavno.
Priznati moram, da sem kar malo podcenjeval pohod, zato sem bil na koncu kar prijetno utrujen. Vreme je bilo idealno, svetla noč brez mraza. Drugo leto pridemo spet.


Komentar (nadja uršič, 10. 1. 2006)

Naša družbica bo Polhograjsko grmado na polno luno (13. 1.) osvojila iz smeri doline Ločnice (Sora, Trnovec). Avtomobili ostanejo na avtobusni postaji (300 m od gostišča Legastja - odlična domača hrana in slaščice). Rahel vzpon na turistično kmetijo Robež , nadaljevanje tik za hišo, kjer se po 20 minutah pridružimo pohodnikom, ki prihajajo s Topola, vzpon na Grmado, veselo druženje z ostalimi pohodniki na Gontah. Se vidimo??????
Prijeten vzpon ob čarobni polni luni in lesketajočem snegu, Nadja

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.