Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Na Polhograjsko Grmado iz Belice

Začetek poti v Belici

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Vzpon na Grmado bomo tokrat začeli v zaselku Belica, ki leži v dolini Gradaščice, le kilometer pred vasjo Dvor in nekaj kilometrov pred Polhovim Gradcem.  Če se boste pripeljali v Polhov Gradec z Dobrove, leži Belica za zaselkoma Hrastenice in Log, če boste prišli iz vrhniške smeri (skozi Horjul in Zaklanec), pa na glavni cesti zavijte desno skozi vas Dvor.

Zaselek Belica ni označen, preprosto pa ga boste prepoznali po dobro označenem odcepu za Babno Goro (če prihajate z Dobrove, leži Babna Gora na vaši levi strani). Nasproti odcepa, ob hišici z napisom Belica, je velik makadamski prostor, ki kar vabi, da bi na njem parkirali. Ne naredite te napake – lastnik tega »parkirišča« ni ljubitelj planincev; zavijte raje proti Babni Gori in pustite avto nekaj metrov za križiščem na makadamskem parkirišču med cesto in potokom.


Pred prvo "zanko"

Ko boste parkirali in se ozrli okoli sebe, vam bo takoj jasno, v katero smer se morate odpraviti – skozi usek, ki ga je v okoliške hribe urezal potok, ki se v Belici izliva v Gradaščico, boste zagledali vrh Grmade, proti kateremu se odpravite, čakajo pa vas tudi markacije, ki vas po makadamski cesti med hišami v Belici vodijo proti Grmadi.

Na koncu vasi se makadamska cesta počasi spremeni v lepo urejen kolovoz (poleti boste lahko ob kolovozu opazovali pestro travniško cvetje, predvsem nenavadne vijolične vrhove podlesnega črnilca), ki vas približno 300 metrov vodi ob potoku, nato pa se razcepi in vas postavi pred prvo orientacijsko zagato – sodeč po karti, bi se morali odpraviti po desni cesti, obledele markacije pa nakazujejo, da bi morali prebresti potok in se odpraviti po levem kolovozu.

Komentarji

Ocena izleta: (tone brlan, 13. 3. 2010)

Današnji izlet je bil pravi balzam. Sneg na poti navzgor ni predstavljal večjih ovir, navzdol pa. Pot iz vasi Topol je vedno pravi užitek, danes pa so vladale še napol zimske razmere. Nevarnost zdrsa je le na nekaj izpostavljenih mestih, sicer se pa sneg veselo tali. Upam, da bo že v nekaj dneh pot kopna, zato želim vsem, ki bodo Polhograjsko Grmado obiskali prihodnji teden obilo planinskih užitkov. Je pa Stritar v svoji knjigi 111 izletov kar lepo zadel, ko je napisal, da P. Grmada ponuja pravi okus visokogorja, čeprav leži nižje.


Komentar (Robert Urh, 14. 1. 2006)

Včeraj smo se podali na organizirano nočno "turo" iz Polhovega Gradca. Pohodnikov je bilo obilo, tako da je bilo kar zabavno.
Priznati moram, da sem kar malo podcenjeval pohod, zato sem bil na koncu kar prijetno utrujen. Vreme je bilo idealno, svetla noč brez mraza. Drugo leto pridemo spet.


Komentar (nadja uršič, 10. 1. 2006)

Naša družbica bo Polhograjsko grmado na polno luno (13. 1.) osvojila iz smeri doline Ločnice (Sora, Trnovec). Avtomobili ostanejo na avtobusni postaji (300 m od gostišča Legastja - odlična domača hrana in slaščice). Rahel vzpon na turistično kmetijo Robež , nadaljevanje tik za hišo, kjer se po 20 minutah pridružimo pohodnikom, ki prihajajo s Topola, vzpon na Grmado, veselo druženje z ostalimi pohodniki na Gontah. Se vidimo??????
Prijeten vzpon ob čarobni polni luni in lesketajočem snegu, Nadja

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.