Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Polhograjska Grmada čez Gonte

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Južna skalnata pobočja Polhograjske Grmade so pozimi večkrat poledenela in zato precej nevarna, poleti pa nas na njih pogosto neusmiljeno preganja vroče sonce. V takšnih dneh se lahko na Grmado povzpnemo po senčni, precej položni poti čez Gonte, ki je, poleg grebenskega sprehoda s Katarine, tudi najbolj »gosposki« vzpon na Grmado.

Osnovni podatki

Zahtevnost

Odlično markirana, večinoma položna pot

Dostop

Izlet bomo začeli v Mačkovem grabnu za Polhovim Gradcem.

Dolžina

Vzpon na Gonte: 1 ura
Gonte–Grmada: 30 minut
Vrnitev: 1 ura
Skupaj: 3 ure

Višina

898 m

Višinska razlika

500 m

Čas obiska

Pot teče večinoma po senčnih gozdovih, zato je primerna za poletne vzpone. Vsa izpostavljena mesta so opremljena s stopnicami in zavarovana z jeklenicami, zato se lahko čez Gonte vzpnemo na Grmado tudi takrat, ko so druge poti poledenele.

Priporočam

Kot vedno planinski čevlji in palice ne bodo odveč, vendar vsaj poleti niso nujni. Če je v dolini le malce snega, vzemite s seboj gamaše, saj vas okoli Gont zanesljivo čakajo zameti.

Karta

Ljubljana in okolica, planinska karta 1 : 50.000, PZS

Še en nasvet: če boste kliknili na katerokoli sliko, boste dobili večjo sliko v ločenem oknu.

Komentarji

Ocena izleta: (tone brlan, 13. 3. 2010)

Današnji izlet je bil pravi balzam. Sneg na poti navzgor ni predstavljal večjih ovir, navzdol pa. Pot iz vasi Topol je vedno pravi užitek, danes pa so vladale še napol zimske razmere. Nevarnost zdrsa je le na nekaj izpostavljenih mestih, sicer se pa sneg veselo tali. Upam, da bo že v nekaj dneh pot kopna, zato želim vsem, ki bodo Polhograjsko Grmado obiskali prihodnji teden obilo planinskih užitkov. Je pa Stritar v svoji knjigi 111 izletov kar lepo zadel, ko je napisal, da P. Grmada ponuja pravi okus visokogorja, čeprav leži nižje.


Komentar (Robert Urh, 14. 1. 2006)

Včeraj smo se podali na organizirano nočno "turo" iz Polhovega Gradca. Pohodnikov je bilo obilo, tako da je bilo kar zabavno.
Priznati moram, da sem kar malo podcenjeval pohod, zato sem bil na koncu kar prijetno utrujen. Vreme je bilo idealno, svetla noč brez mraza. Drugo leto pridemo spet.


Komentar (nadja uršič, 10. 1. 2006)

Naša družbica bo Polhograjsko grmado na polno luno (13. 1.) osvojila iz smeri doline Ločnice (Sora, Trnovec). Avtomobili ostanejo na avtobusni postaji (300 m od gostišča Legastja - odlična domača hrana in slaščice). Rahel vzpon na turistično kmetijo Robež , nadaljevanje tik za hišo, kjer se po 20 minutah pridružimo pohodnikom, ki prihajajo s Topola, vzpon na Grmado, veselo druženje z ostalimi pohodniki na Gontah. Se vidimo??????
Prijeten vzpon ob čarobni polni luni in lesketajočem snegu, Nadja

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.