Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Plaz

Kratek opis poti

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Markirana pot na Plaz se začne ob parkirišču nad Gradiščem pri Vipavi (dostop je opisan v izletu do svetega Miklavža). S parkirišča vas kažipot usmeri v levo, na precej širok kolovoz, ki se skozi gozd in med vinogradi začne zlagoma dvigati proti severu. S kolovoza se najprej v desno odcepi plezalna pot, ki nudi uživaško pretikanje med dobro razčlenjenimi skalami, nato z njega zavije ozka markirana stezica, ki pa je bila za nas preveč zaraščena, zato smo se raje odločili ostati na kolovozu.

Ta postaja vedno bolj kamnit (če ne verjamete, da so včasih po takšnih poteh vozili z vozovi, poiščite dobro vidne kolesnice, vdolbene v skale na poti) in se zlagoma dviga proti severu do izrazitega razglednika, s katerega se odpre čudovit pogled na Vipavsko dolino, Vipavska Brda, Goro in Čaven. Za razglednikom zavije pot v desno in vas v nekaj minutah pripelje do senčne jase, kjer vas pričakajo tudi mize in klopi, ob katerih lahko družinski izlet zaključite z manjšim piknikom. Do vrha Plaza je od tod le še 50 metrov hoje po markirani stezici skozi borov gozdiček in spet boste lahko uživali v razgledu na Vipavsko dolino z okolico.


Začetek poti 

Plezalna pot na Plaz

Tik pod Plazom

Pogled na Vipavo

Če ste se na Plaz povzpeli po markirani poti, lahko izlet zaokrožite s spustom po kolovozu, v nasprotni smeri pa tega raje ne poskušajte, meni ni uspelo. Tisti, ki vam je bil vzpon prekratek, pa lahko nadaljujete izlet po kolovozu do prevala Vrata na robu Nanosa, si privoščite tavanje po kraških travnikih in gozdičih na Nanosu ali pa poiščete nemarkirano pot proti Gradiški Turi, od koder se spustite nazaj na Gradišče.

Komentarji

Ocena izleta: (valentina čufer, 1. 4. 2005)

SAMO LETOS SEM DOSEGLA VRH PLAZA ŽE 115 KRAT. NI BOLJŠEGA FILINGA! :D


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.