Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Peca

Vrnitev

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

S Kordeževe glave lahko sestopimo po poti vzpona, lahko pa se spustimo v dolino Tople po drugi strani. Knjiga pravi, da se 15 minut spuščamo po zeleno-rdeče-belo markirani poti proti zahodu. Ko desno od sebe zagledamo Knipsovo sedlo, se na jugu odpre globoka Poljska jama. Lahko se spustimo levo vanjo ali pa sledimo markacijam do sedla. Steza teče po vzhodnem bregu doline. Ko zagledamo Toplo, se spustimo kar navzdol k rudniku svinca in h kmetiji Fajmut. Če pa je na gori še sneg, kakor je bil prve dni maja, markacij »ni«. Tedaj se je morda pametneje vrniti po poti, po kateri smo se povzpeli.

Lahko pa se zaupamo vodstvu morebitnih poznavalcev, ki so nam utrli gaz. Moja tovrstna izkušnja je bila dobra, a je nikakor ne »prodajam« kot napotek (ne le ker ni veliko takih, ki bi jih veselilo gaziti po meter globokem snegu, tudi mojega »tovariša v stiski« ni, ampak predvsem ker bi se komu lahko »posrečilo«, da bi se izgubil). Po 20 minutah je gaz čez ruševje, ki je le nekoliko blažilo udiranje v sneg, zavila levo, proč od Knipsovega sedla. Namesto da bi našla markirano pot, sva naletela na nemarkirano nekoliko više; očitno tečeta vzporedno. Na neoznačenih razcepih sva vedno izbrala pot navzdol. Steza je postajala bolj in bolj kopna, pot so popestrili pogledi na slikovite skalne stožce in škrbine, tu in tam pa sva postala in se ozrla na visoke stene, ki so ostajale zadaj. Po slabi uri sva se spustila na sila razdrapano gozdno cesto in zavila levo po njej. Brž zatem je bilo konec gozda in na levi sva zagledala prežo, globoko spodaj pa prve hiše. Gozdna cesta je postala boljša in pojavile so se markacije; prišla sva na transverzalo.


Opuščeni rudnik Topla

Po dobrih 5 minutah se je z desne spustila na cesto označena pot (Peca, Kneps), po kateri bi bila prišla z vrha, če markacije ne bi bile zasnežene. Po markiranih bližnjicah sva nekajkrat sekala ovinke gozdne ceste in se spustila v dolino Tople. Čez nadaljnjih 5 minut končno križišče s »pravo« makadamsko cesto! V prvem ovinku je s kovinskimi vrati zaprt rov rudnika Topla, pod vrati pa se še vidijo tračnice. V istem ovinku se v desno odcepi cesta h Končniku. Pod cesto je speljana Topla skozi dve cevi. Po 5 minutah se pod Fajmutom makadamska cesta spremeni v asfaltno, s katere se kmalu odcepi pot levo nazaj h Kordežu. Prej kot v četrt ure smo spet pri avtu.

Komentarji

Komentar (Anja Arbajter, 28. 1. 2010)

Mi smo lepote Pece občudovali 24. 1. 2010. Sonce, sonce, sonce.... =)

Pohod je organiziral trop Belega jelena (srečanje popotnikov in potnic in voditeljev MB regije).
Hvala vam =)

Prijazen oskrbnik v Koči pod Peco nas je pričakal s čajem in nam kuril celo noč, da je bil spanec bolj sladek.

Lepo uhojena pot, ki jo je naših 40 parov nog še dodatno utrdilo. Pogled na vse okoliške vrhove, Uršljo goro, Raduho, Ojstrico, Rinke, Triglav, Grintavec.... Kuhanje v snežnih bivakih in martinčkanje na sončku.

Spust po sipajočem snegu, mal na nogah, mal na riti. =)

Več kot čudovito. =)

V dolini pa že pripravljajo vse za gradnjo snežnih gradov, ki bo to soboto, 30.1.2010.

Vredno vseh korakov in kapljic znoja
:wink:


Komentar (andreja štefe, 10. 9. 2008)

V soboto sva bila z možem na Peci, dan prej pa sem se od srca nasmejala komentarju, ki ga je posredoval Matic. Prav simpatično, še med potjo sem se smejala, ker je občutiti, da je bil zares zelo jezen. Matic, upam, da si se pomiril. Štartala sva iz Tople po strmi poti, ki vodi direktno na vrh. Do koče pa sva se spustila po poti, ki je označena, kot zelo zahtevna. To pot je bila pot dobro urejena. Vsekakor moraš biti zelo previden, predvsem pri srečevanju. No, zajle so popravljene, borovci pa obsekani. Kljub temu že tretji dan preganjam "muskl fiber".


Komentar (Matic Molan, 3. 7. 2008)

Pozdravljeni

Tudi midva z bratom sva bila danes na Peci po zelo zahtevni poti. Prvih nekaj metrov so še jeklenice potem pa izginejo. Ker sva mislila, da morava naravnost gor po žlebu sva se pošteno zajebala. Pot je zelo nevarna, krušljiva.... Ko sva srečno prišla na vrh žleba, sva se pa jebala z nizkimi borovci, da sva jih prehodla. Zanima me ali je bil kakšen podor oziroma plaz na tem mestu, da vsaka sled o jeklenica in klinih izgine??? Ker sem bil že lani na tej plezalni in sem jo zlahka prehodil in NAŠEL, mi ni jasno kaj se je danes zgodilo..... Jezen sem za znoret :evil:

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.