Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Peca

Mala Peca

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Dom na Peci

Na vzhodni strani Male Pece (1731 m; Malo Peco, 1693 m, imajo tudi Avstrijci) stoji na jasi tik pod vrhom. Prvo kočo je tu zgradila Mežiška podružnica SPD in jo odprla junija 1928. Februarja 1943 so jo požgali partizani, da je ne bi uporabil okupator. PD Mežica je leta 1953 zgradilo manjše planinsko zavetišče, leta 1957 pa so odprli velik nov dom. Pozneje so ga večkrat prenovili. Na spletni strani PZS piše, da je odprt od maja do oktobra, sicer pa ob sobotah in nedeljah Mladinski dom, vendar novi oskrbnik pove, da imajo odprto vso zimo ob sobotah in nedeljah, tako da Mladinski dom nič več ne »dežura«. Tega je v nekdanji obmejni stražnici pod domom leta 1975 uredil Mladinski odsek PD Mežica.


Kapelica sv. Cirila
in Metoda

Nasproti mu stoji kapelica sv. Cirila in Metoda iz leta 1936, leta 1999 pa je dobila še zvonik in zvon, posvečen Antonu Martinu Slomšku. Razgled je le proti severu in vzhodu; proti jugu ga zakriva vrh Male Pece, proti zahodu pa se dviga vzhodno pobočje Pece. Na severu vidimo Strojno in za njo Golico, na vzhodu pa Uršljo goro in Pohorje. Če se potrudimo po strmi poti na vrh Male Pece, kjer je »miza« z označenimi smermi razgleda, vidimo na jugu Smrekovško pogorje s Smrekovcem, Komnom in Travnikom, Raduho in Olševo, proti jugozahodu pa vzhodni del Savinjskih Alp z Ojstrico. Od tod je tudi zelo lep pogled na vzhodne stene Pece. Tudi na Mali Peci je obilo teloha, a ko v dolini razprti cvetovi že zardevajo, je tu šele komaj kateri popek odprt.

Votlina kralja Matjaža je v začetku opuščenega rudniškega rova. Za zaklenjeno kovinsko pregrado je bronast kip kralja Matjaža, spečega za mizo, v naravni velikosti, delo akademskega kiparja Marjana Keršiča - Belača. Prvotni leseni kip (doprsni, delo Nika Pirnata) iz leta 1932 je bil med drugo svetovno vojno uničen. Kralj Matjaž spokojno vleče dreto in se ne da motiti. Tudi če ga požgečkate s snopom svetlobe iz baterijske svetilke (kar prav pride v tisti temi), se ne prebudi.

Komentarji

Komentar (Anja Arbajter, 28. 1. 2010)

Mi smo lepote Pece občudovali 24. 1. 2010. Sonce, sonce, sonce.... =)

Pohod je organiziral trop Belega jelena (srečanje popotnikov in potnic in voditeljev MB regije).
Hvala vam =)

Prijazen oskrbnik v Koči pod Peco nas je pričakal s čajem in nam kuril celo noč, da je bil spanec bolj sladek.

Lepo uhojena pot, ki jo je naših 40 parov nog še dodatno utrdilo. Pogled na vse okoliške vrhove, Uršljo goro, Raduho, Ojstrico, Rinke, Triglav, Grintavec.... Kuhanje v snežnih bivakih in martinčkanje na sončku.

Spust po sipajočem snegu, mal na nogah, mal na riti. =)

Več kot čudovito. =)

V dolini pa že pripravljajo vse za gradnjo snežnih gradov, ki bo to soboto, 30.1.2010.

Vredno vseh korakov in kapljic znoja
:wink:


Komentar (andreja štefe, 10. 9. 2008)

V soboto sva bila z možem na Peci, dan prej pa sem se od srca nasmejala komentarju, ki ga je posredoval Matic. Prav simpatično, še med potjo sem se smejala, ker je občutiti, da je bil zares zelo jezen. Matic, upam, da si se pomiril. Štartala sva iz Tople po strmi poti, ki vodi direktno na vrh. Do koče pa sva se spustila po poti, ki je označena, kot zelo zahtevna. To pot je bila pot dobro urejena. Vsekakor moraš biti zelo previden, predvsem pri srečevanju. No, zajle so popravljene, borovci pa obsekani. Kljub temu že tretji dan preganjam "muskl fiber".


Komentar (Matic Molan, 3. 7. 2008)

Pozdravljeni

Tudi midva z bratom sva bila danes na Peci po zelo zahtevni poti. Prvih nekaj metrov so še jeklenice potem pa izginejo. Ker sva mislila, da morava naravnost gor po žlebu sva se pošteno zajebala. Pot je zelo nevarna, krušljiva.... Ko sva srečno prišla na vrh žleba, sva se pa jebala z nizkimi borovci, da sva jih prehodla. Zanima me ali je bil kakšen podor oziroma plaz na tem mestu, da vsaka sled o jeklenica in klinih izgine??? Ker sem bil že lani na tej plezalni in sem jo zlahka prehodil in NAŠEL, mi ni jasno kaj se je danes zgodilo..... Jezen sem za znoret :evil:

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.