Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Otliško okno

Otliško okno

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Zadnji vzponi

Pogled na Otliško okno

V nadaljevanju vzpona postaja gozd vse bolj redek, dokler se tik pod vrhom ne znajdete v pokrajini, ki bi jo mirno lahko srečali kjerkoli v slovenskih Alpah, iluzijo razkrivajo le primorske vonjave, ki jih širijo  grmički šetraja, posejani med skalami ob poti. Že čez nekaj minut boste sredi skalnega pobočja nad sabo zagledali cilj današnjega vzpona, kažipot ob poti pa vas bo opomnil tudi na Malo Otliško okno, ki se skriva le nekaj metrov nad potjo.


Malo Otliško okno

Pogled skozi okno na Vipavsko dolino

Če imate le malce plezalnih spretnosti, se lahko do Otliškega okna povzpnete po stezici, ki pelje skozi Malo Otliško okno, drugače pa lahko nadaljujete vzpon po markirani poti, ki se po grapi dvigne do kapelice, kjer zbiralce žigov čaka še ena trofeja. Od kapelice do Otliškega okna vas loči le še nekaj minut hoje po kraških travnikih – ves čas se držite desne poti, ki vas bo pripeljala do počivališča nad oknom.

Otliško okno je priljubljena izletniška točka, zato boste okoli klopi nad oknom verjetno naleteli na precejšnjo gnečo. Nič hudega, po ogledu samega okna se umaknite na travnik, preko katerega ste prišli do okna ter se sprehodite do skalnega roba – poleg miru in tišine boste tam verjetno našli tudi netreske, ki so si našli zavetje v skalnih razpokah.


Otliški maj

Izlet do Otliškega okna lahko nadaljujete po položnih poteh proti Predmeji ali Sinjemu vrhu, če pa vas bo na vrhu pričakal neprijeten mrzel veter, ki je pozdravil tudi mene, se boste verjetno raje odločili za vrnitev v toplo Vipavsko dolino. Po spustu do izvira Hublja si boste žejo in lakoto uspešno potešili v gostišču tik nad izvirom ... razen če se boste na pot podali v torek ali sredo.

Komentarji

Komentar (damijan ličen, 25. 12. 2007)

nislim , da je tura kar dobra za nabiranje kondicije. :)


Komentar (suzana gregorc, 15. 10. 2007)

No pred kakšnim tednom sem se tudi sama skupaj z možem odpravila na otliško okno, da bi videla to naravno čudo. Povzpela sva se od izvira Hubelj in moram priznati, da je bilo kar prijetno, glede na to da nisem v najboljši formi. Ob poti so v polnem razcvetu gozdne ciklame in njihov vonj je čudovit. Da o razgledu na vrhu niti ne govorimo.Za vzpon sva rabila dobro uro in 45min, spust pa je bil mimogrede, dobro uro. :wink: :wink: :wink:


Ocena izleta: (andrej benko, 29. 8. 2006)

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.