Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Otliško okno

Vzpon mimo Gur

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Prvi razgledi

Gure

Po krajšem, nekoliko bolj strmem vzponu se pot položi in nas pripelje na kraški travnik, v jesenskih dneh dobesedno posejan z modrimi cvetovi možin in rdečkastimi cvetovi gorskega luka. Od tod si lahko prvič nekoliko od bližje ogledamo pobočja, preko katerih se bomo vzpeli, a le za trenutek, kajti pot hitro zavije nazaj v gozd in nas pripelje do Gur, kjer se združi s stezico, ki se do Otliškega okna vzpenja iz zaselka Gorenje. Na tem mestu vas bo verjetno presenetil ptičji vrvež – domačini so sredi gozda postavili ptičjo krmilnico, za katero skrbijo tudi preko poletja.


Kažipot nad Gurami

Čaven

Na Gurah se začne pot proti Otliškemu okno precej bolj strmo vzpenjati – nič čudnega, saj smo do Gur prehodili skoraj polovico poti in premagali le slabo tretjino vzpona. Pot je po precej strmem pobočju speljana v udobnih okljukah, ki jih seka množica bližnjic. Verjetno se boste med vzponom odločili, da boste sledili markacijam, med spustom pa bodo bližnjice še kako dobrodošle.


Pogled na Vipavsko dolino

Kmalu nad Gurami vas čaka zanimiv kažipot, ki vam pove, kaj vas čaka na Gori – poleg pogleda na sončno Vipavsko dolino lahko pričakujete tudi srečanje s samim hudičem. A brez strahu – nisem še slišal, da bi ga kdo od takrat, ko je naredil luknjo v Gori, tudi zares videl.

Med vzpenjanjem se odpirajo tudi zanimivi razgledi – najprej se vam bo skozi drevje odprl pogled na Čaven, nato boste pred sabo zagledali strme skalne stene naravne utrdbe, ki se dviguje sredi pobočja. Le nekaj metrov nad temi stenami se od markirane poti odcepi ozka stezica, ki vas pripelje do prvega razglednika, kjer lahko v zatišju na prijazni klopci občudujete pogled na Vipavsko dolino.

Komentarji

Komentar (damijan ličen, 25. 12. 2007)

nislim , da je tura kar dobra za nabiranje kondicije. :)


Komentar (suzana gregorc, 15. 10. 2007)

No pred kakšnim tednom sem se tudi sama skupaj z možem odpravila na otliško okno, da bi videla to naravno čudo. Povzpela sva se od izvira Hubelj in moram priznati, da je bilo kar prijetno, glede na to da nisem v najboljši formi. Ob poti so v polnem razcvetu gozdne ciklame in njihov vonj je čudovit. Da o razgledu na vrhu niti ne govorimo.Za vzpon sva rabila dobro uro in 45min, spust pa je bil mimogrede, dobro uro. :wink: :wink: :wink:


Ocena izleta: (andrej benko, 29. 8. 2006)

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.