Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Otliško okno

Izvir Hublja

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Izvir Hublja

Vzpon proti Otliškemu oknu bomo začeli pri izviru Hublja, ki je tudi sam po sebi zelo zanimiv, še posebej po obilnem deževju, ko voda v mogočnem slapu bruha iz skalnih sten. Do izvira Hublja, ki je od centra Ajdovščine oddaljen slaba dva kilometra, vodi dobro označena asfaltna cesta.


Začetek poti

Če se boste odločili, da se boste do Ajdovščine pripeljali po avtocesti, sledite znakom za center Ajdovščine, v centru zavijete desno, čez dobrih 100 metrov pa vas za mostom čez potok kažipot proti izviru Hublja usmeri levo. Mnogo bolj prijetna pot do Ajdovščine vodi preko Hrušice in Cola, tudi če se boste odločili za to pot, zavijete v centru Ajdovščine najprej desno ter že čez nekaj metrov zagledate kažipot.

Ozka asfaltirana cesta proti Hublju se začne na koncu Ajdovščine počasi dvigovati proti pobočjem Gore. Vsa večja križišča so dobro označena, na vseh križiščih, kjer ne boste opazili kažipota, pa se držite prednostne ceste. Ob izviru Hublja boste opazili manjše parkirišče, nekaj dodatnega prostora pa boste našli še nekoliko višje ob cesti ali ob gostišču nad izvirom.

Markirana pot proti Otliškemu oknu se začne pri ograji, s katero je izvir zavarovan (Hubelj je eden od vodnih virov Ajdovščine, zato si izvira ne morete več ogledati od blizu), kjer vas markacije usmerijo na ozko stezico, ki se hitro dvigne do gostišča nad izvirom. Malce bolj pozoren pogled vam bo hitro pokazal naslednjo markacijo, spretno skrito na skali tik nad tlemi, ki vas usmeri na dobro uhojeno stezico, ki se začne precej hitro dvigovati skozi redek mešan gozd.

Komentarji

Komentar (damijan ličen, 25. 12. 2007)

nislim , da je tura kar dobra za nabiranje kondicije. :)


Komentar (suzana gregorc, 15. 10. 2007)

No pred kakšnim tednom sem se tudi sama skupaj z možem odpravila na otliško okno, da bi videla to naravno čudo. Povzpela sva se od izvira Hubelj in moram priznati, da je bilo kar prijetno, glede na to da nisem v najboljši formi. Ob poti so v polnem razcvetu gozdne ciklame in njihov vonj je čudovit. Da o razgledu na vrhu niti ne govorimo.Za vzpon sva rabila dobro uro in 45min, spust pa je bil mimogrede, dobro uro. :wink: :wink: :wink:


Ocena izleta: (andrej benko, 29. 8. 2006)

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.