Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Ostrič in Medvižica

Medvižica in Razsušica

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Vrh Medvižice

Če se boste odločili za obisk Medvižice in Razsušice, se spustite po stezici z vrha Ostriča, nato pa zavijete levo in se odpravite proti kolovozu južno od Ostriča, ki je dobro viden že z vrha. Popelje vas v desno proti borovemu gozdičku, se tik pred njim konča, v gozdičku pa boste hitro našli precej lepo stezo, ki pelje mimo komaj vidnih obledelih markacij in se začne položno spuščati. Borovce kmalu zamenjajo bukve, pot postane zaradi listja in vej precej teže vidna, za dodatno zmedo pa poskrbi še več generacij markacij (očitno se je potek poti spreminjal) v labirintu stezic.


Razgled na Slavnik

Držite se desnih (bolj svežih) markacij; te vas bodo kmalu popeljale na kolovoz, ki pa začne kmalu zavijati preveč v desno proti Griži. Malce zaupanja vam vlijejo oznake na skali, ki trdijo, da pot, po kateri hodite, vodi na Razsušico. Ta kmalu za tem res zavije ostro v levo (v pravo smer) in vas po krajšem nekoliko bolj strmem vzponu pripelje na precej zaraščen travnik sredi gozda. Pot proti Razsušici vodi v levo, v desno pa po kratkem strmem vzponu, ki ga na vrhu začini še nekaj metrov lahkega plezanja, dosežete vrh Medvižice, kjer vas bo presenetil pravi skalnati grad, s katerega lahko visoko nad bukovim gozdom, ki ga obrašča z vseh strani, uživate v čudovitem razgledu.

Nadaljevanje poti proti Razsušici je spet malce bolj »zanimivo«: pot je slabo vidna, markacije pa precej redke. S travnika se najprej odpravite po grebenu, nato pa se spustite na sedlo med Medvižico in Razsušico. Z njega se desno navzdol odcepi »nemarkirana sprehajalna pot« (tako zemljevid), ki pa je v resnici popolnoma zasuta z listjem in zato komajda vidna. Dosti bolje bo, če boste sledili markacijam na skalnati vrh Razsušice, s katere pa žal ni tako imenitnega razgleda kot z Medvižice. Z vrha se spustite po zahodnem grebenu, ki ga pot kmalu zapusti in zavije v desno (malce pozornosti in spremljanja markacij ne bo škodilo, saj hodite tik ob državni meji) ter se začne strmo spuščati po desni strani grebena, dokler ne pripelje do precej položnega kolovoza.


Razsušica

Izlet lahko z obiskom Razsušice končate in poiščete kolovoz, ki vas popelje nazaj v Zagrad, lahko pa naredite še nekoliko daljši ovinek po markirani poti čez travnati vrh Male Pleševice in se čez preval Velika vrata po makadamski cesti vrnete skozi Gojake v Zagrad.

Če se boste odločili za vrnitev v Zagrad, zapustite markirano pot na mestu, kjer zavije s kolovoza ostro v levo na ožjo stezo. Spust nadaljujete po kolovozu, ki mu je v začetku malce teže slediti, še posebej ker se ob njem pojavlja množica grap in stezic. Na srečo se vse poti nekoliko niže zlijejo v eno samo stezico, ki vas po robu travnikov popelje do kolovoza, ta pa v nekaj minutah doseže veliko kamnito jaso, s katere se široka gozdna cesta spušča proti Zagradu, od katerega vas loči le še slabih 15 minut hoje.

Komentarji

Komentar (Slavko Štefančič, 6. 1. 2012)

http://www.mojalbum.com/bojler/in-the-middle-of-cicarija-homestead-cepcovih
Oglejte si slike in komentarje s tega res lepega izleta, ki vam ga vsekakor priporočava!


Komentar (Jaka Bonča, 14. 4. 2009)

Pot je prav zgledno označena. Pozornost pride prav le na mestu, ko po opisu kolovoz zavija preveč v desno in se potem kar na lepem odcepi pot ostro levo proti Medvižici in razsušici, ki mu sledi srdnje strm vzpon.
Sestop po kolovozu je prav siten zaradi kamnite podlage, ki jo prekriva listje.
Na koncu pa smo bili zelo prijetno presenečeni, ko smo v Golcu odkrili turistično kmetijo Pri Cepčovih. Ponujajo veliko dobrih stvari, kar je za tako majhen kraj zelo neobičajno. Mislim, da bi utegnil biti že samo obisk te gostilne dovolj dober razlog, da človek zavije z glavne ceste.


Komentar (igor drnovšek, 11. 11. 2007)

Smerokaz pod Ostričem je popravljen (do Razsušice 1 ura!). Krasen izlet. Opozoril bi na velike količine listja v jesenskem času, zato pazljivost v skalnem svetu ne bo odveč.
Lep pozdrav,
Igor D.

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.