Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Nanos iz Razdrtega

Vračanje po položni poti

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Spust po kolovozu

Pod pobočji Grmade

Če ste se odločili, da se boste s Pleše do Razdrtega spustili po položni poti, se od Vojkove koče odpravite po širokem kolovozu, ki se zlagoma spušča po travnikih. Markirana pot se že kmalu odcepi od kolovoza in zavije prav do prepadnih sten, od koder lahko med položnim spustom uživamo v pogledu na Vipavsko dolino in okoliške hribe. Če vam je ta pot preveč vetrovna, se spustite nazaj na kolovoz; pazite le, da se boste pri vseh razcepih držali levega kraka, drugače vas bo kolovoz odpeljal v notranjost Nanosa proti Abramu.


Cerkev sv. Hieronima

Pot v Razdrto

Stezica ob robu Nanosa kmalu pripelje pod pobočja Grmade, kjer se začne nekoliko bolj strmo spuščati, pred nami pa se počasi pojavi cerkvica sv. Hieronima. Malo pred njo se pot spet razcepi: naravnost pelje pot v Vipavo, pot proti Razdrtemu pa zavije ostro levo, nazaj na pobočje, nad katerim smo se spuščali. Ozka, razmeroma položna planinska pot, ki je v zimskih razmerah lahko tudi precej poledenela, pelje čez odprta strma travnata pobočja in se zlagoma spusti do redkega gozda, kjer postane nekoliko bolj strma in skalnata – tu in tam je treba kar malce spretnosti, da premagamo skale na poti.


Zadnji razgledi

Po krajšem, nekoliko bolj strmem spustu nas pot pripelje do zadnjega razglednika na našem izletu – tukaj si vzemite še nekaj minut časa in si še zadnjič oglejte pokrajino okoli sebe, nato pa nadaljujemo hojo po stezi, ki postaja vedno širša in vedno bolj položna, dokler se končno ne spremeni v široko položno peščeno pot, po kateri se hitro vračamo proti izhodišču.

Dober kilometer pred koncem izleta se še zadnjič znajdemo na kraškem travniku, Nanos na naši levi nas še zadnjič pozdravi, nato pa nas spet objame gozd in čez nekaj minut se znajdemo na razcepu strme in položne poti, od koder bomo do ceste, kjer smo pustili avto, potrebovali le še slabih deset minut.

Komentarji

Komentar (Vladimir Ferfila, 2. 11. 2013)

Po tej poti sem šel, ko je bila to še ozka stezica, ko še ni bilo anten na vrhu in ko je Vojkova koča še dišala po svežem lesu. Potem sem šel še neštetokrat in pot se počasi spreminja v razorano strmino - steza pri stezi, pa ne steza, pač pa kanal. Škoda.


Komentar (Gregor Pečan, 23. 1. 2012)

Na Nanos sem se povzpel po plezalni poti iz Razdrtega 22.1.2012. Pot je zelo primerna za tiste, ki si želijo malce prečistiti dihala, saj izjemno hitro pridobiva višino. Res je tudi, da je že malce vlažna precej spolzka, ni pa kritično.
Na žalost je bilo na vrhu megleno, tako da je bil razgled bolj domišljijski, vseeno pa se je splačalo.
Tudi tu pa se z živahnejšo hojo čas vzpona (in spusta) lahko močno skrajša.
Priporočam za prijetno dopoldansko uverturo pred nedeljskim kosilom. :)
Gregor


Komentar (darjo gruntar, 25. 4. 2007)

V nedeljo smo bili na Nanosu in smo se imeli krasno. Vse je bilo super vreme, vzpon, še burja ni bila prehuda. Sam vrag :evil: pa nam je pokvaril konec izleta,ko smo ugotovili, da smo ostali brez fotoaparata. Če ga je kdo našel naj se oglasi in nam polepša dan! :wink:

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.